Ο Αύγουστος κατά τα φαινόμενα πρόκειται να τελειώσει με περισσότερο “θόρυβο” από όσο ξεκίνησε.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν οτι στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις
αρχές του Σεπτέμβρη θα έχουν αποτυπωθεί τα οικονομικά αλλά και τα πολιτικά στοιχεία, μέσα από τα οποία θα κινηθούν τόσο οι πιθανότητες (και ο χρόνος) για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όσο και οι πραγματικές δυνατότητες διαχείρισης των οικονομικών.
Κρίσιμο στοιχείο στο συνδυασμό αυτό αναμένεται να “παίξουν” τρία στοιχεία: η τακτική που θα κρατήσει ο κ. Ερντογάν στο προσφυγικό (έναντι της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας), η ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνει στο εσωτερικό η φορολογική και ασφαλιστική πίεση και η “συζήτηση” για την αναδιάρθρωση του χρέους:
* Το πρώτο στοιχείο, η στάση Ερντογάν στο προσφυγικό, σύμφωνα με κοινοτικούς διπλωματικούς κύκλους, είναι το καθοριστικό καθώς θα διαμορφώσει τη στάση της Ε.Ε. -κυρίως του Βερολίνου- έναντι της Ελλάδας. Ενα άνοιγμα για παράδειγμα του διαύλου μετακίνησης προσφύγων μέσω του Αιγαίου αντιμετωπίζεται σαν αιτία λήψης ακραίων αποφάσεων η περιγραφή των οποίων προς το παρόν σταματά στα όρια του χαρακτηρισμού “ακραίων”…
* Το δεύτερο στοιχείο που αφορά την ασφυκτική οικονομική κατάσταση και την σταδιακή κατάρρευση ισχυρών κρίκων της εναπομείνασας οικονομικής δραστηριότητας, πρόκειται να συζητηθεί αναλυτικά με τον κ. Ντάισελμπλουμ κατά την πολύ πιθανή -αλλά ακόμα μη επιβεβαιωμένη επίσημα- επίσκεψή του στα τέλη του μήνα στην Αθήνα, η οποία θα γίνει σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της επικείμενης συνάντησης του EuroWorkingGroup. Όσο και αν ο κ. Ντάισελμπλουμ –που απο πολλούς πλέον χαρακτηρίζεται ως ο “αντ’ αυτού” του κ. Σόιμπλε– αποφεύγει να εμπλέκεται με τις πολιτικές συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup στο εγχώριο πολιτικό περιβάλλον, εν τούτοις “ακούγεται” ότι θα ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές σε συνάρτηση με τις πολιτικές επιδράσεις που θα προκαλέσουν οι ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις των επόμενων μηνών.
Όσον αφορά το τρίτο στοιχείο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η συζήτηση για το χρέος έχει ήδη διανύσει ένα σημαντικό μέρος της διαδρομής σε τεχνικό επίπεδο. Οι συζητήσεις που έχουν γίνει -και συνεχίζονται χωρίς καλοκαιρινή διακοπή- δεν φαίνεται να κινούνται σε ευθεία προοδευτική γραμμή αλλά υποχρεώνονται και σε “πισωγυρίσματα” των οποίων οι αιτίες δεν είναι προς το παρόν καθαρό αν έχουν να κάνουν με την “στάση” του ΔΝΤ ή τα ζιγκ – ζαγκ στις συνεννοήσεις Αθήνας – Βρυξελλών (δηλαδή Βερολίνου).
Ενα δεύτερο πείραμα “Παπαδήμου”
Το ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι ότι ο πολιτικός σχεδιασμός τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης –και αυτό είναι σε γνώση του κ. Ντάισελμπλουμ– παρά τις επίσημες περί του αντιθέτου δηλώσεις, διατηρεί ως πιθανό σενάριο στο πολιτικό σκέλος των εξελίξεων, το ενδεχόμενο μιας εκδοχής του πειράματος “Παπαδήμου”, με διαφορετικά βέβαια πρόσωπα…
Το ενδεχόμενο αυτό στηρίζεται στην υπόθεση ότι είναι δυνατό να διαμορφωθούν συνθήκες που να μη επιτρέπουν τον σχηματισμό ισχυρού κυβερνητικού σχήματος, ακόμα και με διπλές εκλογές.
Η πιθανότητα αυτή συνδέεται με πολύ άμεσο τρόπο με το ενδεχόμενο η συζήτηση για την δεύτερη αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση του χρέους να… ξεφύγει των προγραμματισμένων χρονοδιαγραμμάτων ή ακόμα να επηρεασθεί από παρεκκλίσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία.
Το σενάριο αυτό, κατά ορισμένες πληροφορίες, συνδέεται και με το όνομα του νυν διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ από το περιβάλλον του ιδίου διαψεύδεται κατηγορηματικά και απορρίπτεται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχολιάζεται ως μία ρεαλιστική εκδοχή, αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί αρκετά επεισόδια τριβών με διάφορες αφορμές και κυρίως τις εξελίξεις στα διοικητικά πρόσωπα του ΤΧΣ και των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, το τέλος του Αυγούστου θα διαμορφώσει αρκετά από τα στοιχεία που θα κρίνουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2017…