ετοιμάζονται να ξαναπροσπαθήσουν. Κάθε φορά οι κάτοικοι επιστρέφουν, γνωρίζοντας ότι μέσα από την άγονη γη τους περνάει η υλοποίηση ενός ευρύτερου ισραηλινού σχεδίου.
Η ισραηλινή Δεξιά φιλοδοξεί να ενσωματώσει στο Ισραήλ τη λεγόμενη «Περιοχή C», που καλύπτει το 60% της Δυτικής Οχθης. Η «λεπτομέρεια» της ύπαρξης Παλαιστινίων στη γη αυτή «τακτοποιείται» με μέτρα σταδιακής εκδίωξής τους.
Μόνο φέτος, το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε 614 κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κτισμάτων στη Δυτική Οχθη. Σε όλες τις περιπτώσεις, η δικαιολογία ήταν ότι τα κτίσματα αυτά δεν είχαν άδεια, την οποία βέβαια αρμόδιο να χορηγήσει είναι το ίδιο το Ισραήλ. Ετσι, για το επίσημο ισραηλινό κράτος, το ζήτημα της Σουσίγια αντιμετωπίζεται απλώς ως πολεοδομική παράβαση.
Στην πραγματικότητα, οι παράγκες της Σουσίγια έχουν γίνει σύμβολο του σεβασμού –ή όχι– του διεθνούς δικαίου. «Ενδεχόμενη κατεδάφιση της Σουσίγια θα αποτελούσε κακό προηγούμενο εκδίωξης ανθρώπων και κατάσχεσης γαιών, ιδίως δεδομένης της (ισραηλινής) εποικιστικής δραστηριότητας στην περιοχή», είπε τον Ιούλιο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι.
Βοήθεια άλλων χωρών
Η Γερμανία έχει δωρίσει τα φωτοβολταϊκά πάνελ που παρέχουν ρεύμα στο χωριό, η Ισπανία έχει χτίσει το σχολείο, η Ιρλανδία έχει χορηγήσει τις αντλίες νερού και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βοηθήσει να κατασκευαστεί παιδική χαρά, πρόχειρο γραφείο, ακόμη και να εξοπλιστεί το χωριό με τηλεβόα.
«Οι Ισραηλινοί επικρίνουν τους Παλαιστινίους ότι χτίζουν χωρίς άδειες, αλλά ο αριθμός των πολεοδομικών αδειών που εκδίδονται για την Περιοχή C είναι πρακτικά μηδενικός», είπε ο υπ’ αριθμόν δύο της βρετανικής πρεσβείας στο Τέλ Αβίβ, Τόνι Κέι. Ο Βρετανός υποπρόξενος στην Ιερουσαλήμ, Τζέιμς Ντάουνερ, αστειεύεται ότι έχει επισκεφθεί το χωριό τόσες φορές ώστε να μπορεί να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιταχθούμε στις κατεδαφίσεις εδώ και αλλού», είπε ο Ντάουνερ πίνοντας καφέ με ντόπιους.
Τον Αύγουστο, η διεθνής πίεση οδήγησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να ζητήσει την καθυστέρηση έκδοσης της δικαστικής απόφασης για ισοπέδωση της Σουσίγια μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. «Δηλαδή, η απόφαση θα καθυστερήσει μέχρι να περάσουν οι αμερικανικές εκλογές», όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση Νετανιάχου ότι μια κατεδάφιση της Σουσίγια θα αποτελούσε «πολύ ανησυχητική εξέλιξη». Δεν αποκλείεται οι ισραηλινές αρχές να περιμένουν το κενό κυβερνητικής ευθύνης στην Αμερική, δηλαδή το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, προκειμένου να καταστρέψουν ακόμη μία φορά τη Σουσίγια.
«Πρόκειται για εθνοκάθαρση», είπε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ο κάτοικος του χωριού, Νάσερ Ναουάτζα. Οι χωρικοί «είναι εισβολείς, είναι μια εγκληματική φυλή», είπε ο Γιοχάι Νταμαρί, επικεφαλής περιφερειακού συμβουλίου Eβραίων εποίκων στους λόφους της Χεβρώνας.
Συνολικά, στην Περιοχή C έχουν οικοδομηθεί, και διαρκώς επεκτείνονται, πάνω από 200 ισραηλινοί εποικισμοί, ενώ ο κοντινότερος στη Σουσίγια φέρει το ίδιο όνομα. Οι κάτοικοι της παλαιστινιακής Σουσίγια αφήνονται να ζουν χωρίς τρεχούμενο νερό και ρεύμα ενώ η περιοχή τους διατρέχεται από τους σωλήνες ύδρευσης και τους πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος που εξυπηρετούν τον γειτονικό εβραϊκό εποικισμό.
Έντυπη