Υπάρχει μια τριγωνική σχέση μεταξύ του πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, του Ανδρέα Βγενόπουλου και του Βατοπεδίου.
Η τριγωνική αυτή σχέση δεν είναι απλώς θρησκευτική, ή συναισθηματική, αλλά
σχετίζεται με εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία έδινε υπό μορφή δανείου οι Τράπεζες συμφερόντων του Βγενόπουλου στο Βατοπέδι και τα οποία έπρεπε να ελέγξει ο Προβόπουλος ως ελεγκτική Αρχή.
Για τη σχέση αυτή δεν μίλησε ποτέ κανένα από τα τρία μέρη, αν και σε δικογραφίες που άνοιγαν κατά καιρούς με εισαγγελικές έρευνες, η σχέση αυτή ήταν εμφανής αλλά με άλλη μορφή. Το κάθε μέρος, προσερχόταν στον Εισαγγελέα για να καλύψει το άλλο.
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Βατοπεδίου, αποκαλύφθηκε πως η Μονή προσπαθούσε να εμφανίσει τη λίμνη Βιστωνίδα ως ιδιοκτησία της, την οποία θα αντάλλασε μέσω υπουργών με εκτάσεις φιλέτα τις οποίες θα οικοδομούσε και θα εκμεταλλευόταν η εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε του Πάπιστα και του ίδιου του Βατοπεδίου.
Η έρευνα για το σκάνδαλο αυτό έδειξε, πως το Βατοπέδι είχε δανειοδοτηθεί με 157 εκατομμύρια από τις Τράπεζες του Βγενόπουλου. Μεγάλο τμήμα αυτών των δανείων επενδύθηκαν σε μετοχές του Ομίλου MIG συμφερόντων του Βγενόπουλου και στην εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ.
Κατά τη έρευνα του σκανδάλου, ο Γιώργος Προβόπουλος , προσήλθε στη Βουλή για να διαβεβαιώσει για τη νομιμότητα των δανείων που δόθηκαν. Ο Προβόπουλος δεν βρήκε τίποτα κακό στο γεγονός ότι οι Τράπεζες που ήταν διασυνεδεμένες με τη MIG και το Βγενόπουλο, έδιναν δάνεια στο Βατοπέδι για να επενδύσει σε μετοχές MIG. Όταν το 2010, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, Δημήτρης Τσιρώνης, κατέθεσε στον Άρειο Πάγο, υπόμνημα για να ελεγχθούν οι δανειοδότήσεις της Marfin Bank προς το Βατοπέδι, ο Προβόπουλος με επιστολή του στον Εισαγγελέα Μωραιτάκη (όχι όμως με ένορκη κατάθεση για να έχει ποινικές ευθύνες) και πάλι κατέθεσε πως όλα έγιναν νόμιμα, παρότι τα Πορίσματα της ΤτΕ, έλεγαν εντελώς διαφορετιά πράγματα (για πιστωτικό κίνδυνο και ευνοϊκές δανειοδοτήσεις) με αποτέλεσμα να αχρειοθετηθεί η υπόθεση.
Τον Απρίλιο του 2016, ο Γιώργος Προβόπουλος κατέθεσε και πάλι ως μάρτυρας σε υπόθεση που σχετιζόταν με τη Marfin-Λαϊκή και το Βγενόπουλο. Κατέθεσε υπέρ των συνεργατών του Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου για να μην εκδοθούν στις Κυπριακές Αρχές. Δηλαδή ο Προβόπουλος κατέθεσε υπέρ δύο καταζητούμενων σήμερα.
Ω του θαύματος, φίλος του Βατοπεδίου και του Εφραίμ
Όπως προκύπτει σήμερα, από τις χρηματοδοτήσεις που έδινε το Υπουργείο Εξωτερικών σε ΜΚΟ, η ΜΚΟ «Μάξιμος Γραικός», από το 2000-2006, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο. Πρόκειται για Σύλλογο που αυτοποκαλείται «Σύλλογος Φίλων Βατοπεδίου» και προωθεί συστηματικά επί χρόνια τις δραστηριότητες του Εφραίμ. Σύμφωνα με τα έγγραφα του ΥΠΕΞ, Πρόεδρος του «Μάξιμος Γραικός» ήταν ο Γιώργος Προβόπουλος. Δηλαδή ο φίλος του Βατοπεδίου και του Εφραίμ (με βούλα και επιχορήγηση) Γιώργος Προβόπουλος, την εποχή που έπρεπε να ερευνήσει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου μέσω των Τραπεζικών δανειοδοτήσεων, ήταν ταυτόχρονα ελεγκτής και φίλος του Βατοπεδίου. Έτσι προφανώς εξηγείται η συστηματική του προσπάθεια να δείξει πως όλα έγιναν καλά με το δανεισμό και το Βατοπέδι, αλλά και η συνεχής κάλυψη των δραστηριοτήτων των Τραπεζών που έδιναν τα δάνεια και σχετίζονταν με το Βγενόπουλο, παρά τα όσα έγραφαν τότε τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος
Αλλά και ο φίλος του φίλου του Βατοπεδίου
Στο τρίγωνο Προβόπουλου-Βγενόπουλου-Βατοπεδίου, παρεμβάλονται και άλλα δύο πρόσωπα. Το πρώτο είναι ο πρώην υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Γεωργάρας. Ο Γεωργάρας ήταν από αυτούς που υπέγραψε το πόρισμα για τις δανειακές συμβάσεις του Βατοπεδίου, το οποίο παραδόθηκε στη Βουλή. Η Επιτροπή για το Βατοπέδι το είχε χαρακτηρίσει ελλιπές ενώ είχε τονίσει τις ευθύνες των ελεγκτικών μηχανισμών και του ίδιου του Προβόπουλου στην υπόθεση. Το δεύτερο άτομα ήταν η Εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη η οποία είχε το κομμάτι της δικογραφίας του Βατοπεδίου που αφορούσε τα δάνεια και την κίνηση των λογαριασμών του Βατοπεδίου. Και τα δύο αυτά πρόσωπα τα βρίσκουμε σήμερα και πάλι πρωταγωνιστές, στην παράνομη αρχειοθέτηση της δικογραφίας Βγενόπουλου.
Ο Γεωργάρας είχε φύγει από την ΤτΕ, την εποχή των μειώσεων μισθών στο ξεκίνημα της κρίσης και προσελήφθη όμως και πάλι από τον Προβόπουλο με δελτίο παροχής υπηρεσιών ως σύμβουλός του την επόμενη μέρα με ψηλές αποδοχές. Τοποθετήθηκε επίσης στην Αρχή για το ξέπλυμα, σαν να μην υπήρχε άλλος υπάλληλος και διορίστηκε από την Τσατάνη για να κάνει πραγματογνωμοσύνη για τα δάνεια που δόθηκαν επί Βγενόπουλου, αν και δεν ήταν στον κατάλογο πραγματογνωμώνων.
Στην πραγματογνωμοσύνη του με την οποία «αθωώνει» το Βγενόπουλο (δείτε τεύχος HOT DOC No 107 που μόλις κυκλοφόρησε), παραθέτει αυτούσιες τις καταθέσεις συνεργατών του Βγενόπουλου ως δικά του συμπεράσματα κάνοντας copy paste με τα ίδια ορθογραφικά λάθη των καταθέσεων που αντέγραψε, ενώ σα να είναι Εισαγγελέας, αποφαίνεται πως δεν υπάρχει υπόθεση χρηματισμού του κεντρικού Τραπεζίτη στην Κύπρο, για την οποία ασκήθηκαν πρόσφατα διώξεις.
Είναι μάλλον καιρός να ερευνηθεί το τρίγωνο αλλά και οι προεκτάσεις του από την Εισαγγελία