Του Σπύρου Δημητρέλη
Καθησυχαστικοί είναι στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την χαμηλότερη των προβλέψεων πορεία των φορολογικών εισπράξεων τον Ιούλιο καθώς
εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι από τον τρέχοντα μήνα έως και το τέλος του έτους τα έσοδα θα επαναλάβουν την ικανοποιητική πορεία των πρώτων έξι μηνών. Ωστόσο, αυτό μόνο σίγουρο δεν είναι καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα “σκάσουν” οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που προέκυψαν με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν από τον Σεπτέμβριο έως και τον ερχόμενο Ιανουάριο να πληρώσουν σε φόρους τουλάχιστον το ποσό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ΕΝΦΙΑ ύψους 3,3 δις ευρώ που θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, δυο δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους άνω των 2 δις ευρώ, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων περίπου 1,9 δις ευρώ και τέλη κυκλοφορίας ύψους τουλάχιστον 1,3 δις ευρώ.
Τα μηνύματα από τον δεύτερο παραπάνω φόρο αποτελούν λόγο ανησυχίας. Και αυτό διότι η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κυμάνθηκε στο επίπεδο το 75%, σημαντικά χαμηλότερα δηλαδή από το 81% που ήταν το ποσοστό εισπραξιμότητας στο σύνολο του 2015.
Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Οκτωβρίου. Αν σε αυτόν τον φόρο παρουσιαστεί απόκλιση προς τα κάτω από το 80% εισπραξιμότητα που έχει προϋπολογιστεί και φανεί ότι τελικά δεν πιαστεί ο στόχος της είσπραξης των 2,65 δις ευρώ τότε θα αρχίσουν να εμφανίζονται στον ορίζοντα τα σενάρια για μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και ενεργοποίησης του κόφτη δαπανών.
Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, τουλάχιστον σε τεχνοκρατικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει συζήτηση για πιθανές διορθωτικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν εφόσον πιστοποιηθεί ότι ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι ιδέες για επαναφορά των σεναρίων της επιβολής φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (πρόταση όμως που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους θεσμούς) ή ακόμη και επίσπευσης της επιβολής φορολογικών μέτρων τα οποία έχει ψηφιστεί να επιβληθούν το 2017 και 2018 (φόρος στα ξενοδοχεία, καύσιμα κα).
Σε κάθε περίπτωση, από την πορεία των φορολογικών εσόδων θα εξαρτηθεί στο μέγιστο βαθμό και η όλη επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
capitalgr