επιτρέψει στους συναλλασσόμενους να κάνουν γρήγορα πληρωμές και να εκκαθαρίζουν συναλλαγές με βάση τη λεγόμενη «τεχνολογία blockchain», η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος bitcoin. Οι περικοπές στο κόστος λειτουργίας σε περίοδο χαμηλών αποδόσεων είναι το βασικό κίνητρο πίσω από την προσπάθεια, δεδομένου ότι το σύστημα εκκαθάρισης που χρησιμοποιούν κοστίζει στην παγκόσμια τραπεζική βιομηχανία 65-70 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως και επτά ημέρες μέχρι να εκκαθαριστεί μια συναλλαγή.
Η UBS δημιούργησε ένα ψηφιακό νόμισμα (utility settlement coin το ονομάζει), ουσιαστικά ένα ψηφιακό εργαλείο που θα αντιστοιχεί στα παραδοσιακά εθνικά νομίσματα, όπως το δολάριο ή το ευρώ, και το οποίο θα χρησιμοποιείται για την ταχεία και με μικρότερο οικονομικό κόστος εκκαθάριση των συναλλαγών. Η UBS τόνισε ότι, σε καμία περίπτωση, δεν έχει δημιουργήσει έναν νέο ψηφιακό νόμισμα όπως το bitcoin.
Αντιστοιχία σε νομίσματα
To USC θα αντιστοιχεί στην ονομαστική αξία των νομισμάτων, π.χ. δολαρίων, που είχαν κατατεθεί σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, γεγονός που σημαίνει ότι θα υποστηρίζεται πλήρως από μετρητά που βρίσκονται κατατεθειμένα σε κάποια κεντρική τράπεζα. Οι δαπάνες που θα γίνονται σε USC θα είναι σαν να έχουν γίνει με το παραδοσιακό νόμισμα, στο οποίο αντιστοιχεί το ψηφιακό νόμισμα, σύμφωνα με την UBS. Η ελβετική τράπεζα είχε αρχίσει να εφαρμόζει το νέο σχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2015 και χθες ανακοινώθηκε η συμμετοχή και των Deutsche Bank, BNY Mellon, Santander και της εταιρείας ICAP. «Τα ψηφιακά μετρητά είναι το βασικό στοιχείο της μελλοντικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και βασίζονται στην τεχνολογία blockchain», δήλωσε χθες ο Χάιντερ Τζάφρεϊ, επικεφαλής Καινοτομίας της UBS.
Η τεχνολογία blockchain είχε γίνει ευρύτερα γνωστή πριν από λίγα χρόνια χάρη στο ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Μέχρι πρόσφατα, οι τράπεζες είχαν τηρήσει αποστάσεις από το bitcoin, ανησυχώντας για περιπτώσεις εξαπάτησης και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων που έχουν συνδεθεί με το bitcoin. To blockchain λειτουργεί ως ένα απαραβίαστο κοινόχρηστο βιβλίο εγγραφών μέσω του οποίου γίνεται αυτόματα η επεξεργασία και η εκκαθάριση συναλλαγών με τη χρήση αλγορίθμων και χωρίς να χρειάζεται αυτές να επαληθευθούν από κάποιο τρίτο πρόσωπο. Ακριβώς επειδή μια συναλλαγή που έχει εκκαθαριστεί μέσω της τεχνολογίας blockchain γίνεται αυτόματα και όχι χειροκίνητα, ενώ δεν απαιτείται η επαλήθευση της από ενδιάμεσους, η διαδικασία είναι πολύ ταχύτερη και πιο αξιόπιστη. Κάθε κομμάτι (block) της αλυσίδας περιλαμβάνει ορισμένες ή όλες τις πρόσφατες συναλλαγές και μόλις ολοκληρωθεί παίρνει τη θέση του στην αλυσίδα, η οποία αποτελεί μόνιμη βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των συναλλαγών που έχουν διενεργηθεί.
Με όρους αναλογίας
Αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε ως αναλογία τον τρόπο που γίνονται σήμερα οι τραπεζικές συναλλαγές, το blockchain αντιστοιχεί σε ένα αρχείο που περιλαμβάνει όλη των ιστορία των τραπεζικών συναλλαγών. Οι δε συναλλαγές καταχωρίζονται με γραμμική, χρονολογική σειρά, ενώ ένα block θα αντιστοιχούσε σε ένα μεμονωμένο αντίγραφο τραπεζικής συναλλαγής. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman, συστήματα συναλλαγών που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά το σύστημα εκκαθάρισης των συναλλαγών που χρησιμοποιούν σήμερα οι τράπεζες, το οποίο είναι μάλλον αργό, ενώ κοστίζει στις τράπεζες 65-70 δισ. ετησίως. Σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum που είχε κυκλοφορήσει τον Ιούλιο, περισσότερες από 90 κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain. Μέχρι το 2017 εκτιμάται ότι ποσοστό 80% των εμπορικών τραπεζών παγκοσμίως θα έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία blockchain.
Έντυπη