Η προσφυγική κρίση επιστρέφει ως εφιάλτης στο πολιτικό προσκήνιο, καθώς η εντεινόμενη αντιπαράθεση Τουρκίας – Ε.Ε. Γερμανίας, με επίκεντρο την
απελευθέρωση των θεωρήσεων, προκαλεί ανησυχίες για κατάρρευση της συμφωνίας που θα έχει και πάλι θύμα την Ελλάδα και θα οδηγήσει σε όξυνση του προβλήματος, αλλά και σε ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ταυτόχρονα όμως, κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι, αυτή τη φορά, σε ενδεχόμενη ανατροπή της συμφωνίας με την Τουρκία, το πρόβλημα θα είναι πολιτικά και κοινωνικά μη διαχειρίσιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της κυβέρνησης.
Η διεθνής διπλωματική κινητικότητα γύρω από το ζήτημα αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα το αμέσως επόμενο διάστημα και ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ληφθούν αποφάσεις ερήμην της Ελλάδας. Στόχος του, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα αμβλύνει το πρόβλημα πριν φθάσουμε στον Οκτώβριο, οπότε προβλέπεται η κορύφωση των διεργασιών για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους και η συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας ή η κατάρρευσή της. Προφανώς, όμως, δεν είναι μόνο το θέμα της βίζας που επηρεάζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και πολλά ακόμη ζητήματα στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με το κλίμα αντιπαράθεσης που καλλιεργούν έντονα Αγκυρα και Βερολίνο με επίκεντρο τη συμφωνία. Κυβερνητική πηγή σημείωσε στην «Κ» ότι αν η Τουρκία διευκολύνει την αύξηση των προσφυγικών ροών, τότε θα είναι προφανές ότι δεν θα τιμωρηθεί το Βερολίνο, ούτε η Βιέννη, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά, αλλά η Ελλάδα, κάτι που εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει ένταση στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή την κρίση θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός δεδομένου ότι, όπως ομολογούν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μερικές χιλιάδες ακόμη πρόσφυγες και μετανάστες θα επηρεάσουν σοβαρά το πολιτικό κλίμα, πέραν των κοινωνικών ζητημάτων φιλοξενίας, σίτισης, ιατρικής βοήθειας κ.λπ. που θα ανακύψουν. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Αθήνα δεν έχει ενδείξεις ως προς τις προθέσεις του Ερντογάν, πέραν των δημοσίων δηλώσεων που προκαλούν εύλογη ανησυχία.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη το διάστημα 19 – 24 Σεπτεμβρίου για να πάρει μέρος σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές συνόδους για το προσφυγικό. Την πρώτη οργανώνει ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν –όπου θα πάρει μέρος και ο πρωθυπουργός– και η δεύτερη, που θα είναι πιο αποφασιστική από πλευράς πολιτικής σημασίας και ουσίας, διοργανώνεται από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτή τη δεύτερη σύνοδο ο κ. Τσίπρας θα συμπροεδρεύσει με την καγκελάριο Μέρκελ σε ένα από τα πάνελ, δείγμα ότι θα εμφανιστούν με κοινές θέσεις, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη