Tης Νένας Μαλλιάρα
Η αυλαία του καλοκαιριού με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου των τραπεζών αύριο (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) και μεθαύριο (Eurobank, Εθνική Τράπεζα), εισάγει τις τράπεζες σε ένα κρίσιμο για τη μετέπειτα πορεία
τους τελευταίο τετράμηνο του έτους.
Πρόκειται για ένα διάστημα που θα αναμορφώσει την εικόνα των τραπεζών σε επίπεδο εταιρικής δομής και διακυβέρνησης, αλλά και σε επίπεδο μεγέθους και παρουσίας τους, ενώ θα αποτελέσει την αφετηρία για τα νέα δεδομένα στα “κόκκινα” δάνεια και την εφεξής σχέση τραπεζών – δανειοληπτών, παλαιών και νέων. Η ολική αυτή αναμόρφωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα βρίσκεται υπό τον συνεχή έλεγχο επίδοσης του SSM και θα συμβαδίσει με τις αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.
Οι εξελίξεις στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη νομοθεσία που θα ολοκληρώσουν το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτείνονται βάσει μνημονίου μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, το πλέον κρίσιμο διάστημα είναι το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2016, οπότε θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τους στόχους για την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και της Οικονομίας.
Οι νέες διοικήσεις των τραπεζών πρόκειται να οριστικοποιηθούν με απώτατο όριο την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (έως Παρασκευή 21/10), δεδομένου ότι τότε, και συγκεκριμένα στις 18/10, εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία για το διορισμό νέας διοίκησης στο ΤΧΣ μετά την παραίτηση της προηγούμενης στις 18 Ιουλίου.
Βάσει μνημονίου η ολοκλήρωση των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου, πράγμα που παραμένει επιθυμητό τόσο για τις αλλαγές στις τράπεζες, όσο και στο ΤΧΣ. Ωστόσο, οι δυσκολίες στην εξεύρεση στελεχών που προκύπτουν από τον ασφυκτικό νόμο 4346/2015, με βάση τον οποίο θα πρέπει να μπουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών 15 νέα μέλη, ως ανεξάρτητα ή μη εκτελεστικά, καθώς και να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, δίνουν το άτυπο περιθώριο ολοκλήρωσης των αλλαγών μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.
Τα νέα διοικητικά σχήματα των τραπεζών θα πρέπει να δείξουν αποτέλεσμα στη μείωση των “κόκκινων” δανείων, καθώς ήδη από το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η ανά τρίμηνο αξιολόγησή τους στη βάση του στόχου αυτού. Η έναρξη της δραστικής αντιμετώπισης των “κόκκινων” δανείων θα σηματοδοτηθεί με την οριστικοποίηση των στόχων για τη μείωσή τους μεταξύ ΤτΕ και τραπεζών εντός του Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας έχει κάνει λόγο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στην τριετία 2017 – 2019 κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ από τα σημερινά 108,6 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή προκύπτει ότι θα επιτευχθεί κατά περίπου 28 δισ. ευρώ μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, κατά 5,4 δισ. ευρώ μέσω πωλήσεων δανείων και κατά περίπου 7,6 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποίησης εξασφαλίσεων (πλειστηριασμοί).
Οι νέες διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει παράλληλα να επιταχύνουν την υλοποίηση των σχεδίων απομόχλευσης, των οποίων η πρόοδος βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο του SSM.
Με την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου να αποτελεί την “ουρά του γαϊδάρου” για την αλλαγή ματιάς των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα, θα ολοκληρωθούν η συναλλαγή μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου της NBGI Private Equities και η πώληση της Αστήρ Παλάς από την Εθνική Τράπεζα, καθώς και η πώληση του Χίλτον από την Alpha Bank.
Οι δεσμεύσεις των πλάνων αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν επίσης την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα μέχρι τα τέλη του 2017, καθώς και την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, της Avis και της συμμετοχής της στην Hellenic Seaways από την Τράπεζα Πειραιώς.
Η απομόχλευση περιλαμβάνει επίσης την περαιτέρω μείωση της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, η οποία κατά κύριο λόγο θα επιδιωχθεί με swap θυγατρικών μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, εντονότερες είναι οι συζητήσεις μεταξύ Eurobank, Alpha και Εθνικής και με επίκεντρο τις αγορές Ρουμανίας, Σερβίας και Κύπρου.
Η συρρίκνωση του μεγέθους των ελληνικών τραπεζών θα αφορά και στο προσωπικό τους. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά περίπου 4.350 άτομα. Τη δέσμευση αυτή, η οποία έχει χρονικό περιθώριο υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2017, θα υλοποιήσουν εμπροσθοβαρώς, έχοντας ήδη σχηματίσει σωρευτικές προβλέψεις περί τα 400 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2015 για το σκοπό αυτό.
Ανά τράπεζα, η δέσμευση για μείωση προσωπικού στην Ελλάδα αφορά 1.605 άτομα για την Εθνική Τράπεζα (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο αναμένεται η έναρξη προγράμματος εθελουσίας εξόδου), 1.570 για την Τράπεζα Πειραιώς (περί τα 1.000 άτομα αποχώρησαν στην εθελουσία του Απριλίου), 1.000 για τη Eurobank (ο στόχος αναμένεται να καλυφθεί με το κλείσιμο της εθελουσίας που αναμένεται στις 31/8) και 174 για την Alpha Bank (ο στόχος αναμένεται να διευρυνθεί στα 400 – 500 άτομα και το πρόγραμμα να “τρέξει” μέσα στο φθινόπωρο).
capitalgr