Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Τα… μαχαίρια τους ακονίζουν οι δανειστές εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, επαναφέροντας στην ατζέντα επιμέρους θέματα που δεν είχαν αποδεχτεί κατά την αξιολόγηση του Μαΐου.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νόμο Κατρούγκαλου, μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι με αίτημα την αλλαγή τους επί τω δυσμενέστερω. Αυτή τη φορά, τα μικρά προνόμια που είχαν κερδίσει αναμένεται να χάσουν αγρότες και νέοι επιστήμονες, ασφαλισμένοι που προγραμμάτιζαν την εξαγορά πλασματικών ετών εφάπαξ και επιτηδευματίες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος την ώρα που κλεινόταν η συμφωνία με τους δανειστές το Μάιο υποστήριζε ότι δε θα υποχωρήσει στις επιμέρους αξιώσεις που έθεταν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι δανειστές. Παρότι η συζήτηση αυτών των θεμάτων μετατέθηκε χρονικά ,δεν απαλείφτηκε από την ατζέντα, λόγω της γνωστής εμμονής των δανειστών.
Μεγαλύτερος «βραχνάς» ωστόσο για το Υπουργείο είναι οι οφειλές μαμούθ προς τα ταμεία και η επείγουσα ανάγκη μιας νέας ρύθμισης οφειλών που θα τονώσει την εισπραξιμότητα προκειμένου να συγκρατηθούν τα ελλείμματα για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη» για τις συντάξεις .
Στελέχη των ταμείων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν δεν εφαρμοστεί νέα ρύθμιση μέχρι τον Οκτώβριο, τα έσοδα θα καταρρεύσουν. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ τα έσοδα του ΙΚΑ από τις τρέχουσες εισφορές σημειώνουν αύξηση, τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες κάθε μήνα υποχωρούν 5%-10%.
Αυτό το θέμα σκοπεύει να θέσει μετ΄ επιτάσεως η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, προτείνοντας ρύθμιση οφειλών αλά καρτ ανάλογα με την εισφοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη και την συνέπειά τους στην πληρωμή των τρεχουσών εισφορών .
Μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση ωστόσο δε θα περάσει εύκολα από την «κρησάρα» των δανειστών οι οποίοι έχουν θέσει ως όρο την αυστηροποίηση των διαδικασιών είσπραξης εισφορών από 1/1/2017 μετά την εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων.
«Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα περάσει η πρόταση από τους θεσμούς. Έγιναν ήδη κάποιες αναγνωριστικές συζητήσεις . Δε φάγαμε πόρτα αλλά δεν είδαμε και ενθουσιώδεις αντιδράσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά στο newmoney.gr ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας.
Αναλυτικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι θεσμοί θα αξιώσουν:
Την επιστροφή σε καθεστώς ΟΑΕΕ των επιτηδευματιών (τουριστικά καταλύματα, καφενεία) που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ περίπου, οι οποίοι είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους οι οποίοι με την αλλαγή του καθεστώτος θα χάσουν τα εξής προνόμια:
-Το δικαίωμα να ακολουθήσουν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, με σταδιακή αύξηση της εισφοράς για σύνταξη και υγεία από το 2017 έως το 2022. Έτσι, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ως εισφορά από την 1/1/2017, 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος τους όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες .
-Την κατάργηση των εκπτώσεων που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τις εισφορές υπέρ υγείας ειδικά για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες.
Έτσι από την 1/1/2017 αγρότες και επιστήμονες θα καταβάλουν τις ίδιες εισφορές ασθενείας με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, για λόγους ισονομίας. Δηλαδή θα πληρώνουν το 6,95% του εισοδήματος που θα δηλώνουν κάθε μήνα, αντί των χαμηλότερων ποσοστών του νόμου Κατρούγκαλου που είχαν οριστεί σε 4,73% από 1/1/2017, 5,84% από 1/1/2018 και 6,95% από 1/1/2019 και για τους αγρότες και σε 4,87% για τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% για τα επόμενα 3 χρόνια για τους νέους επιστήμονες
-Τη μείωση της έκπτωσης 15% που είχε προβλεφθεί για όσους ασφαλισμένους είχαν προγραμματίσει να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια εφάπαξ προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα. Υπενθυμίζουμε ότι η εξαγορά πλασματικών ετών ( όχι εφάπαξ) με το νέο νόμο κοστίζει 3-5 φορές ακριβότερα.
Την ίδια ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα τεθεί η πρόταση της κυβέρνησης προς τους κλάδους των δικηγόρων, των γιατρών και των μηχανικών να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία για την επικουρική ασφάλιση και τα εφάπαξ προκειμένου να «χαμηλώσουν» οι εισφορές. Αν η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας γίνει αποδεκτή από τους ενδιαφερόμενους κλάδους και στη συνέχεια από τους δανειστές , οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα μπορούν να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές από 7% και 4% που προβλέπει ο νόμος για επικούρηση και εφάπαξ . Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης ώστε τα ταμεία να έχουν βιώσιμη πορεία.
newmoney.