Η νίκη στη μάχη του Χαλεπιού δεν θα έρθει γρήγορα, προειδοποίησε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, εκφράζοντας την
έντονη ανησυχία της για την τύχη που επιφυλάσσεται στους αμάχους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Συρία, αν συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι συγκρούσεις.
“Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες, τόσο περισσότεροι πολίτες θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, τόσο περισσότεροι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα”, είπε η Πάουερ μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε για να συζητήσει την κρίση στο Χαλέπι.
Αντάρτες και δυνάμεις του καθεστώτος κινητοποίησαν σήμερα σημαντικές ενισχύσεις στο Χαλέπι και τα περίχωρά του, προετοιμαζόμενοι για την κρίσιμη μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για τον πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια.
Οι μάχες εντάθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον τελευταίο δρόμο ανεφοδιασμού της ζώνης των ανταρτών. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν στα ανατολικά προάστια του Χαλεπιού 250.000 άνθρωποι.
“Οι μάχες των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν αυτό που γνωρίζαμε εδώ και καιρό. Παρά την ισχυροποίηση των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ, με τους Ρώσους, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, καμία πλευρά δεν θα είναι σε θέση να καταγάγει μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη στη μάχη για το Χαλέπι”, συνέχισε η Πάουερ.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άκουσαν μαρτυρίες γιατρών οι οποίοι τους έδειξαν πολύ σκληρές φωτογραφίες τραυματισμένων παιδιών, εξηγώντας ότι δεν μπορούσαν να τα σώσουν λόγω έλλειψης ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Ο Γάλλος διπλωμάτης Αλεξίς Λαμέκ προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι συγκρούσεις στο Χαλέπι θα μπορούσαν να “σκοτώσουν” κάθε πιθανότητα διεξαγωγής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου. “Το Χαλέπι θα μπορούσε να γίνει ο τάφος της ειρηνευτικής διαδικασίας”, υποστήριξε.
Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα μπορέσει να ξαναρχίσει την ειρηνευτική διαδικασίας τα τέλη Αυγούστου, όμως οι προσπάθειές του εξαρτώνται από την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί μέχρι τότε στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ