Η τουρκική κυβέρνηση δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό της απέναντι στην στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία μετά την αποτυχημένη απόπειρα
πραξικοπήματος στις 15ης Ιουλίου. Η Άγκυρα χαιρετίζει την στάση της «συγκυβέρνησης» της τ/κ Δεξιάς, η οποία φροντίζει να δείξει την αφοσίωση της στην «μητέρα πατρίδα», ενώ την ίδια στιγμή στέκεται προβληματισμένη απέναντι στην στάση της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί.
Καλά ενημερωμένες πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο νέο «Λευκό Παλάτι» της Άγκυρας, δηλαδή στο νέο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, μοιράζονται με την «Κ» την πικρία τους σχετικά με την στάση της ηγεσίας του κ. Ακιντζί απέναντι στις νέες εξελίξεις. Κατά την άποψη τους, ο κ. Ακιντζί αποφεύγει να καταδικάσει με ξεκάθαρους όρους το πραξικόπημα στην Τουρκία και χρησιμοποιεί την ίδια «γλώσσα» και το ίδιο «ύφος» με την κεμαλιστική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την πολιτική ηγεμονία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί απέφυγε να δηλώσει δυναμικό παρών στην πρόσφατη συγκέντρωση στην Λευκωσία για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας» είναι μια ακόμη εξέλιξη η οποία προβληματίζει την τουρκική πλευρά.
Δριμύτατη κριτική από τον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας
Από την άλλη, ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Άγκυρας εξαπολύει μετωπική επίθεση κατά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
«Η τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν απειλεί και την ΤΔΒΚ», προειδοποιεί η φιλοκυβερνητική Σαμπάχ, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό Προεδρικό. Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι η εν λόγω οργάνωση έχει αναπτύξει αξιοσημείωτη δράση στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής.
«Για ποιο λόγο η ΤΔΒΚ παραμένει σιωπηλή απέναντι στην εν λόγω εξέλιξη», αναρωτιέται η Σαμπάχ, η οποία προσθέτει: «Η ΤΔΒΚ είναι το μαύρο κουτί της τρομοκρατικής οργάνωσης Γκιουλέν. Υπάρχουν πληροφορίες για εισβολή της οργάνωσης στο επιχειρηματικό κόσμο, στην αστυνομία και στην παιδεία».
Στην συνέχεια του εν λόγω άρθρου, γίνεται αναφορά και στην επιρροή που έχει ο αγγλοσαξονικός παράγοντας στην Κύπρο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Σαμπάχ αναρωτιέται: «Πότε η ΤΔΒΚ θα αναλάβει δράση απέναντι σε μια οργάνωση που επιβάλλει αιματηρό πραξικόπημα στην μητέρα πατρίδα, πυροβολεί τον λαό και βομβαρδίζει την βουλή;»
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα στέλνει ένα απειλητικό μήνυμα στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής: «Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι εξαιτίας της κοινής μοίρας και των κοινών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, κάθε εξέλιξη στην Τουρκία αφορά και την ΤΔΒΚ».
Σε κατάσταση άμυνας η «κυβέρνησης» Όζγκιουργκιουν
Αντιμέτωπη με τα πυρά της Άγκυρας, η «συγκυβέρνηση» της τ/κ Δεξιάς τηρεί αμυντική στάση και επιχειρεί να προβάλλει την θέση ότι βρίσκεται στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης.
Πριν από λίγες ώρες, ο «Πρωθυπουργός» Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν συμμετείχε στην μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε η κυβέρνηση του ΑΚΡ στο Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Όζγκιουργκιουν παρακολούθησε την εκδήλωση μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, η Κ πληροφορείται ότι η «συγκυβέρνηση» στέλνει στην Άγκυρα καθησυχαστικά μηνύματα και τονίζει ότι είναι έτοιμη και πρόθυμη να ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της τουρκικής κυβέρνησης.
Ακιντζί: «Δε θα επιτρέψουμε σε μία συμμορία να πληγώσει τις ένοπλες δυνάμεις»
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Ακιντζί, αναφερόμενος στο πραξικόπημα, υπογράμμισε ότι δε θα επιτραπεί «σε μια συμμορία εντός του στρατού να πληγώσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει ως ένα δημοκρατικό, νόμιμο και κοινωνικό κράτος, χωρίς να παρεκκλίνει από τις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ διότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της Κύπρου και της περιοχής».
«Δεν πρέπει να αλλοιώνεται η ενεργή και έμπρακτη εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας», δήλωσε.
«Ο Τουρκοκυπριακός λαός δεν βλέπει άλλη επιλογή επίτευξης της δικής του ασφάλειας εκτός από την Τουρκία», σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση επίλυσης του ζητήματος της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τη δική τους «αστυνομία, βουλή, κυβέρνηση, ακτοφυλακή». «Μαζί με αυτό, ως η μικρότερη κοινότητα αριθμητικά, σίγουρα θέλουμε τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας», πρόσθεσε.