Στο στόχαστρο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών βρίσκεται και πάλι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική
Σε δήλωση που έκανε πρόσφατα στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε την πολιτική Ντράγκι μακροπρόθεσμα επιβλαβή για την Ευρωζώνη και ζήτησε να εγκαταλειφθεί.
«Οι συνέπειες των χαμηλών ή και των αρνητικών επιτοκίων είναι μακροπρόθεσμα επιβλαβής – και για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και τονίζει ότι η αρχή του τέλους της χαλαρής νομισματικής πολιτικής επιτυγχάνεται μόνο μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και περισσότερων επενδύσεων.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ η Bundesbank ζητάει μάλιστα επειγόντως κρατική εγγύηση των καταθέσεων προκειμένου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να προστατευθούν οι καταθέτες, αλλά και όσοι έχουν επενδύσει σε συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Deutsche Bank Τζον Κράιαν, η υπερβολική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί περισσότερη ζημιά παρά οφέλη. Η ΕΚΤ, επισημαίνει σε άρθρο του στην Handelsblatt, έκανε πάρα πολλά προκειμένου να σταθεροποιήσει την Ευρώπη στην οικονομική κρίση και στην κρίση χρέους. «Στο μεταξύ όμως η νομισματική πολιτική λειτουργεί ενάντια στους στόχους της ενίσχυσης της οικονομίας και της διασφάλισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», τονίζει και προειδοποιεί τους καταθέτες οι οποίοι, όπως λέει, βρίσκονται ενώπιον τεράστιου κινδύνου. «Για τους καταθέτες και τα συνταξιοδοτικά προγράμματά τους οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», αν δεν αλλάξει κάτι θεμελιωδώς, επισημαίνει.
Όπως γράφει ο κ. Κράιαν, το πλεόνασμα επιτοκίων αποτελεί σημαντικό έσοδο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό όμως έχει από το 2009 περιοριστεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη στο 7%. «Το να μην παίρνεις χρήματα αλλά να διαθέτεις χρήματα, κοστίζει επιτόκια. Έτσι θίγεται η ασφάλεια», αναφέρει ο επικεφαλής της DB και ζητάει από τον Διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αλλάξει πορεία και να εγκαταλείψει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.
«Σιωπή» από Ντράγκι
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τηρεί «σιγή ιχθύος» σχετικά με την νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας και αφήνει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά στοιχεία να δημιουργήσουν τις προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης της 8ης Σεπτεμβρίου, αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εκθέσεις που αναμένονται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες για τον πληθωρισμό, την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και την ανεργία, μπορεί να σηματοδοτήσουν, εάν χρειάζεται ένα περαιτέρω ερέθισμα, για να στηρίξει την ανάκαμψη και την αναζωογόνηση της ανάπτυξης των τιμών εν μέσω των επιπτώσεων από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.
iefimerida.