Μεταξύ λουκέτων, εξαγοράς από fund σε εξευτελιστική τιμή και διάσωσης θα βρεθούν οι 170 μεγάλοι όμιλοι της Ελλάδας, που σύμφωνα με την έρευνα της Mc Kinsley χρωστούν στις τράπεζες 11 δισ. ευρώ συνολικά. Η έκθεση των μεγάλων επιχειρήσεων φτάνει στα 15 δισ., ενώ μαζί με τα όσα χρωστούν οι ΜμΕ τα ανοίγματα ξεπερνούν τα 50 δισ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας του Σαββάτου» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα πέσει το θέμα του εξώδικου συμβιβασμού για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων δανείων». Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην απαραίτητη αλλαγή του νόμου, ώστε να καταστεί δυνατός ο συμβιβασμός στην λογική του «out-of-court», δηλαδή στην ρύθμιση των οφειλών εκτός δικαστηρίων.
Τα δύο πιθανά σενάρια ρύθμισης θα είναι πρώτο, να ενταχθεί εντός ρυθμίσεων το σύνολο των οφειλών μίας επιχείρησης, όπως μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και χρέη σε προμηθευτές. Έτσι θα δημιουργείται ένα ηλεκτρονικός φάκελος με όλα τα χρέη του κάθε οφειλέτη, ο οποίος θα βαθμολογείται και θα γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης της καλύτερης λύσης για την διάσωση της εταιρείας. Αν ο βαθμός είναι χαμηλός, δηλαδή με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης, η επιχείρηση θα οδηγείται σε εκκαθάριση.
Το δεύτερο σενάριο θα έχει να κάνει με την δυνατότητα μεταφοράς στο μέλλον του χρέους μίας επιχείρησης. Το «πάρκιγκ χρέους» θα έχει διάρκεια 10 χρόνια ή άλλο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όταν βγάλει κέρδη η επιχείρηση θα εξυπηρετεί μέρος των χρεών της. Σε αυτό το σενάριο, αν δεν επιτευχθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης θα ακολουθεί κούρεμα ακόμα και έως το 60%, ενώ όλη η διαδικασία θα γίνεται με την επιχείρηση εν λειτουργία και όχι υπό το άρθρο 99.
newmoney