κυριαρχούν… στην κυβερνητική πολιτική για την «προσέλκυση επενδύσεων». Με συνεχείς αλλαγές, αποτέλεσμα της υπόγειας μάχης στους κόλπους της κυβέρνησης μεταξύ όσων θέλουν να προχωρήσουν οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις και προσπαθούν να ξεπεράσουν εμπόδια και όσων έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους και καταφέρνουν να δημιουργούν προσκόμματα… Μια μάχη που αποκαλύπτει δύο αντίθετες πλευρές που επικρατούν στην κυβέρνηση, την πλευρά των κρατιστών, που έχουν ταχθεί να πολεμήσουν στην πράξη κάθε μνημονιακή δέσμευση, και την πλευρά όσων μπαίνουν μπροστά για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, να έρθουν επενδύσεις και να μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη. Στη μέση ο πρωθυπουργός, που δείχνει να έχει την πρόθεση να φέρει επενδυτές και να προχωρήσουν οι επενδύσεις και συχνά-πυκνά πρέπει να παρεμβαίνει για να ξεπερνιούνται τα προσκόμματα που δημιουργούν οι υπουργοί του.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης προκαλούν εμπόδια και τορπιλίζουν τα έσοδα
Με… κινούμενη άμμο μοιάζει το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα, καθώς η έλλειψη στρατηγικής, οι συνεχείς παλινωδίες και τα απρόοπτα νέα εμπόδια
Μαζί με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, η έλλειψη συντονισμένης στρατηγικής προσέλκυσης επενδυτών φέρνει αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις και απώλεια εσόδων, αφού η κυβέρνηση δεν ακούει τους επενδυτές ώστε να διαμορφώνει ανάλογα τα προς παραχώρηση περιουσιακά στοιχεία.
Αβεβαιότητα
Αυτό που έγινε στο Ελληνικό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ξαφνικών αλλαγών, αφού ενώ η υπάρχουσα σύμβαση προσδιορίζει σαφώς ποια κτίρια είναι ειδικού ενδιαφέροντος, ήρθε η εισήγηση κύκλων του υπουργείου Πολιτισμού -που φημολογείται ότι συνδέονται με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη- να απαιτεί ουσιαστικά αλλαγές που προδικάζουν τροποποίηση της σύμβασης.
Μιας σύμβασης που ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας (Lamda, Fosun, Eagle Hills) και πρόκειται να περάσει για κύρωση από τη Βουλή στις 15 Σεπτεμβρίου. Οπως αναφέρουν κύκλοι από το περιβάλλον της κοινοπραξίας, «μένει να δούμε αν την εισήγηση για τις αλλαγές θα την υιοθετήσει το υπουργείο Πολιτισμού λαμβάνοντας σχετική απόφαση, κάτι που θα σημαίνει την ανάγκη για τροποποίηση της σύμβασης, ή θα την αγνοήσει, οπότε και θα προχωρήσει κανονικά η κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης. Νέα τροποποίηση όμως δεν θα τη δεχτούν οι επενδυτές». Η μάχη των κύκλων της κυβέρνησης για να προχωρήσει ή να εμποδιστεί η παρούσα σύμβαση θα συνεχιστεί μέχρι τις 15/9… οπότε και θα δούμε ποια πλευρά θα υπερισχύσει.
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Ελληνικό, στην κοινοπραξία απόκτησης του οποίου συμμετέχει η κινεζική Fosun, εκτός από μνημονιακή δέσμευση είναι και ένα από τα τρία σχέδια άμεσου κινεζικού ενδιαφέροντος, όπως υπογραμμίστηκε στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα. Τα άλλα δύο είναι ο «Αστέρας» -που τελικά προχωράει αφού ξεπεράστηκαν ανάλογα εμπόδια- και ο ΟΛΠ, η σύμβαση του οποίου επίσης επιχειρήθηκε να αλλάξει λίγες μέρες πριν από το ταξίδι στην Κίνα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Κινέζων. Ο κ. Κώστας Γιαννίδης, πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, δηλώνει στο «MoneyPro»: «Το ενδιαφέρον των Κινέζων για την Ελλάδα είναι υπαρκτό. Ομως, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν επιφυλάξεις, προβληματίζονται και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους, αφού παρά την πρωθυπουργική διάθεση να προχωρήσουν οι επενδύσεις, υπάρχουν άλλα πρόσωπα στην κυβέρνηση που με τις ενέργειές τους αντιτίθενται στις επενδύσεις αυτές. Οι όροι αλλάζουν συνεχώς και οι υποψήφιοι επενδυτές βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε νέα δεδομένα, κάτι που δεν βοηθά το κλίμα εμπιστοσύνης και δεν επιταχύνει την υλοποίηση επενδύσεων. Η Cosco ετοιμάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, δίνοντας βάρος στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, στην κρουαζιέρα, στις τουριστικές υποδομές, στη ναυπηγοεπισκευή και στην αναβάθμιση του car terminal… αρκεί να μη δημιουργηθούν νέα εμπόδια».
COSCO
H Cosco είχε ξεκαθαρίσει το ενδιαφέρον της για το σύνολο των 2.000 στρεμμάτων του Θριασίου, αλλά δεν βγήκε σε διαγωνισμό το σύνολο της περιοχής (τα 1.450 στρέμματα του ΟΣΕ και τα 588 στρέμματα της ΓΑΙΑΟΣΕ). Oπως εξηγούν πηγές, είναι αδιανόητο για τους Κινέζους να γίνεται διαγωνισμός για μια τέτοιου βεληνεκούς επένδυση σε 588 στρέμματα και να μην υπάρχει καμία διασφάλιση στους επίδοξους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει αντίστοιχη ανάπτυξη στην υπόλοιπη έκταση από ανταγωνιστικό σχήμα σε επόμενο χρόνο, γεγονός που μπορεί να απαξιώσει την αρχική επένδυση του Θριασίου. Τελικά η COSCO δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό για το Θριάσιο και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες… θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη αποθηκευτικών χώρων στην περιοχή προχωρώντας μια συμφωνία με την Trenitalia, που απέκτησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και διαθέτει μέσω αυτής δικαίωμα χρήσης των μεγάλων αποθηκευτικών χώρων Κ1 και Κ2 (πρόκειται για δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ., σε έκταση 139.000 τ.μ.).
Ετσι θα αποκτήσει «ζωτικό χώρο» για την ανάπτυξη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και κέντρων διανομής για τους πελάτες της στον ΟΛΠ και σε συνεργασία με την Trenitalia θα εξασφαλίσει τη μεταφορά προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη φορτίων προερχόμενων από την Ασία στον Πειραιά. Η Trenitalia από την πλευρά της επιχειρεί να εξασφαλίσει σημαντικό έργο από τα εισαγόμενα φορτία της Cosco, η οποία όμως έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε εμπορευματικό κέντρο στου οποίου τη διαχείριση δεν συμμετέχει.
Με ασάφεια και αβεβαιότητα προχωρούν και οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, με τον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ στο παρά πέντε της ολοκλήρωσής του, λόγω των αλλαγών της τροπολογίας Σκουρλέτη, να είναι πλέον μετέωρος και τον υπουργό Ενέργειας να δηλώνει ότι μπορεί να επαναπροκηρυχθεί και ταυτόχρονα να υπογραμμίζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην πώληση του 17% της ΔΕΗ, τη στιγμή που έχει συνυπογράψει την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για την πώληση του 17% της ΔΕΗ.
Επόμενο άρθρο Δημοσιονομικό ελιγμό θα προσπαθήσει να κάνει η Ιταλία