Την εκτίμηση ότι η ελληνική κρίση αργά ή γρήγορα θα φουντώσει και πάλιεκφράζει ο Guardian.
«Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι πρωτοσέλιδο», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, εκτιμώντας ότι τώρα η απειλή απομακρύνθηκε, μετά την ταπεινωτική
υποχώρηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με τον Guardian:
Η Ελλάδα έλαβε ένα πακέτο διάσωσης, αλλά με σκληρές συνθήκες. Υπήρχαν τρία προφανή προβλήματα στη συμφωνία του 2015, η οποία εξασφάλισε Ελλάδα τρίτο πακέτο διάσωσης της σε πέντε χρόνια.Το πρώτο ήταν ότι η νέα λιτότητα θα καταστήσει πιο δύσκολο για την Ελλάδα να βγει από την ύφεση. Το δεύτερο ήταν ότι οι πιστωτές στην Ελλάδα είχαν κάνει μη ρεαλιστικές υποθέσεις για την ανάπτυξη και τη μείωση του ελλείμματος. Το τρίτο είναι ότι αργά ή γρήγορα η ελληνική κρίση θα φουντώνουν και πάλι.
«Ο χρόνος που πέρασε όμως δεν είχε μόνο άσχημα νέα. Μερικοί από τους σκληρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 για την προστασία του τραπεζικού συστήματος έχουν χαλαρώσει», αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει:
Υπήρξε συζήτηση που από το επόμενο καλοκαίρι θα είναι δυνατόν για την ελληνική κυβέρνηση να συγκεντρώσει χρήματα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές πουλώντας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Όλα αυτά, όμως, βασίζονται σε προβλέψεις που πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται. Το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε τους τρεις πρώτους μήνες του 2016 ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,3%.
«Η Ελλάδα παραμένει βαθιά στην ύφεση. Η συνεχής αδύναμη ανάπτυξη έχει επιδεινώσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος του χρέους στην Ελλάδα», σημειώνει το δημοσίευμα και συνεχίζει:
Η συνεχής αδύναμη ανάπτυξη έχει επιδεινώσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος του χρέους στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2010, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημιούργησαν το πρώτο πακέτο διάσωσης, θεωρήθηκε ότι η ταχεία ανάκαμψη και οι αυστηροί έλεγχοι του προϋπολογισμού θα μείωναν το ελληνικό εθνικό χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.Οι προβλέψεις αυτές αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες. Δεδομένου ότι η Ελλάδα βυθίστηκε όλο και βαθύτερα σε ύφεση, ο δείκτης χρέους τώρα ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ. Δυστυχώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν μάθει τα μαθήματα αυτά. Το πακέτο διάσωσης το 2015 προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα τρέξει πλεόνασμα του προϋπολογισμού 3,5% του ΑΕΠ.
«Το ΔΝΤ, το οποίο έχει πλέον μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση για την Ελλάδα σε σχέση με την Επιτροπή ή την ΕΚΤ, λέει ότι λίγες χώρες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν πλεονάσματα αυτού του μεγέθους, και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να το κάνει μόνο με την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων», γράφει ο Guardian και καταλήγει:
Το ΔΝΤ πιστεύει, επίσης, «δεν είναι πλέον ανεκτό» να φανταστεί κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι πιθανότητες η Ελλάδα να είναι και πάλι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι πολύ μεγάλες.