Σε τρία μέτωπα θα στραφεί η προσοχή του οικονομικού επιτελείου αυτή την εβδομάδα: Πορεία εσόδων, χρέος και κατάθεση του νομοσχεδίου για τις
Σήμερα και αύριο το υπουργείο Οικονομικών θα πάρει μία πρώτη γεύση για το πώς αντέδρασαν οι φορολογούμενοι στις υποχρεώσεις τους. Από την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δις ευρώ θα φανεί σε μεγάλο βαθμό αν η χρονιά θα κλείσει ομαλά ή όχι. Αν στα δημόσια ταμεία εισέλθει το ποσό αυτό, οι πιθανότητες να μην υπάρξει «τρύπα» στο τέλος του έτους θα είναι σημαντικές. Επίσης, θα φανεί και το κατά πόσο απέδωσε η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% ή αν το μέτρο που ξεκίνησε τον Ιούνιο δεν έφερε τα προσδοκώμενα έσοδα.
Το δεύτερο θέμα είναι αυτό του χρέους. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες ότι είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί κάποια τηλεδιάσκεψη μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης για το θέμα. Στην παρούσα φάση επιδιώκεται να αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά το σχέδιο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχει αποφασίσει το Eurogroup. Μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως το Νοέμβριο για να γίνει εκ νέου η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να διαπιστωθεί εάν και σε τι βαθμό απαιτούνται και περισσότερα μέτρα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας που εκτός απροόπτου θα κλείσει η Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, είχε δηλώσει ότι θα έχουν κατατεθεί δύο νομοσχέδια. Ένα για τα αδήλωτα εισοδήματα και ένα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή τις συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Ένα σχέδιο με το οποίο το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι θα μπορέσει να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα και το οποίο ανήκει στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και δεν αποτελεί προαπαιτούμενο μέτρο του Μνημονίου. Για αυτό και στο υπουργείο βρίσκονται σε επαφή με τους θεσμούς, ώστε να οριστικοποιηθούν οι διατάξεις του και να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή.