ακατάλληλες εγκαταστάσεις φιλοξενείται πλέον μεγάλος αριθμός μεταναστών, καθώς οι αφίξεις αρκετών δεκάδων ατόμων διά θαλάσσης από την Τουρκία συνεχίζονται καθημερινά. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «η κατάσταση στα νησιά είναι οριακά ελεγχόμενη μέχρι τώρα». Ταυτόχρονα, μεικτά κλιμάκια αστυνομίας και Λιμενικού πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους στα λιμάνια των νησιών, καθώς πολλοί μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα έγγραφα, επιχειρούν να επιβιβαστούν κρυφά στα πλοία της γραμμής ώστε να φθάσουν στον Πειραιά και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επεξεργάζονται σχέδιο λειτουργίας κλειστών δομών στα νησιά έτσι ώστε να διαχωριστούν όσοι από τους μετανάστες έχουν παραβατική συμπεριφορά έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, θα προωθηθούν άμεσα στην ενδοχώρα όσοι έχουν λάβει την πρώτη έγκριση για απόκτηση ασύλου αλλά ακόμη δεν ταξίδεψαν προς την ενδοχώρα λόγω έλλειψης χώρου φιλοξενίας. Ενα νέο κέντρο φιλοξενίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες στη Θήβα, οπότε και θα δημιουργηθούν επιπλέον χώροι φιλοξενίας για να ξεκινήσει σταδιακά η μεταφορά. Αρχικά, θα μεταφερθούν περίπου 400-600 άτομα από τη Χίο, όπου εκτιμάται ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού είναι περισσότερο έντονο λόγω έλλειψης υποδομών. Αμέσως μετά αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να μεταφερθούν περίπου 400 άτομα από τη Λέσβο στο ίδιο κέντρο φιλοξενίας.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η άμεση μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα όσων αποδεδειγμένα βαρύνονται με ποινικά αδικήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη περίπου 300 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά σε προαναχωρησιακά κέντρα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η μεταφορά ακόμα 100 άτομων που έχουν διαπράξει αδικήματα.
Ωστόσο, το σχέδιο για τη δημιουργία μικρών προσωρινών «φυλακών» στα νησιά προβλέπεται ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί, καθώς οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία και άλλων δομών και ζητούν την άμεση απομάκρυνση όσων παραμένουν στα υφιστάμενα hotspots. Χαρακτηριστικά, πριν από δύο ημέρες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στο Πλωμάρι Λέσβου, με αφορμή και μόνο τη φήμη ότι πρόκειται να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή. Μάλιστα, οι κάτοικοι ζήτησαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από τον δήμαρχο του νησιού ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στη λειτουργία νέας δομής.
Το πρόβλημα του εγκλωβισμού των μεταναστών στα νησιά, καθώς οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου προχωρούν αργά λόγω έλλειψης προσωπικού, έχει διογκωθεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων αφίξεων μεταναστών.
Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο δεκαήμερο, από τις 13 Αυγούστου έως και χθες το πρωί, είχαν φτάσει στις ακτές των νησιών ή είχαν διασωθεί από το Λιμενικό 1.138 μετανάστες, κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Το προηγούμενο Σάββατο, ωστόσο, 38 άτομα βρέθηκαν στις ακτές της Μυκόνου.
11.343 στα νησιά
Ετσι, συνολικά στα νησιά βρίσκονται 11.343 άτομα, την ίδια στιγμή που η χωρητικότητα των υφιστάμενων υποδομών επαρκεί για 7.450 άτομα. Στη Λέσβο βρίσκονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, 4.779 άτομα, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές (Μόρια και Καρά Τεπέ) χωρούν 3.500 άτομα, στη Χίο φιλοξενούνται 3.187 άτομα, ενώ το hotspot του νησιού στη ΒΙ.ΑΛ. αντέχει το πολύ 1.100, στη Σάμο οι μετανάστες έχουν φτάσει τους 1.385, ενώ το hotspot σχεδιάστηκε για 850 και στην Κω βρίσκονται 1.163 άτομα σε εγκατάσταση χωρητικότητας 1.000 ατόμων.
Έντυπη