Υπερασπιζόμενος την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό ο αρχηγός της Κ.Ο. των γερμανών συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ παραπέμπει στην μεγάλη
μείωση του αριθμού των προσφύγων.
Δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό δηλώνει ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων που δείχνουν αισθητή πτώση της δημοτικότητας της Α. Μέρκελ με αφορμή τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σε εφημερίδες του ομίλου Funke αλλά και σε δημόσια ομιλία του ο κ. Κάουντερ χαρακτηρίζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ως “σημαντικό ενδιάμεσο στόχο” που οδήγησε σε “μεγάλη μείωση” του αριθμού προσφύγων που έρχονται στη χώρα. Όπως παραδέχεται ωστόσο, η παραβίαση της συμφωνίας από την Τουρκία θα αποτελούσε “βαρύ πλήγμα”. Από την άλλη πλευρά όμως, η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέψει εκβιασμούς από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, προκειμένου να αποτραπούν νέα προσφυγικά κύματα στο Αιγαίο θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, δεδομένου ότι θα πρέπει να αναμένεται μια αύξηση του αριθμού Σύρων που θα φύγουν από τη χώρα τους.
Θα πρέπει να στηριχθούν Ελλάδα και Ιταλία
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές που είναι εστίες κρίσης θα πρέπει σύμφωνα με τον Φόλκερ Κάουντερ να καταπολεμηθούν οι αιτίες την φυγής. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλει και η ΕΕ. Εκτός αυτού, θα πρέπει να στηριχθούν η Ιταλία και η Ελλάδα με την καθιέρωση ποσόστωσης στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη, αλλά και να συμβάλει η ΕΕ στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ Κάουντερ αναφέρεται στους πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία. Όπως τόνισε, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στους πρόσφυγες που έχουν προοπτική παραμονής στη χώρα. Ας σημειωθεί σήμερα τέθηκε σε ισχύ σχετικός νόμος βάση του οποίου διευκολύνεται η πρόσβαση αυτής της ομάδας των προσφύγων στην αγορά εργασίας, γίνεται υποχρεωτική η συμμετοχή τους σε μαθήματα γλώσσας και προσανατολισμού, αλλά, και δίνεται η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να καθορίζει τον τόπο διαμονής τους.