στέλνουν μέσω Διαδικτύου στην τουρκική κυβέρνηση ένα νέο απειλητικό μήνυμα. «Θα τα ξαναπούμε στις 14 Αυγούστου» είναι το νέο χαρακτηριστικό μήνυμα του κινήματος Γκιουλέν που αναστατώνει την Αγκυρα.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε δημοσίως αναφορά στη νέα απειλή της οργάνωσης Γκιουλέν και ζήτησε από την κοινωνία της Τουρκίας να παραμείνει σε κατάσταση επιφυλακής.
Τούρκοι αναλυτές και κύκλοι της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αναλύοντας το νέο μήνυμα της οργάνωσης Γκιουλέν, εστιάζουν την προσοχή τους σε μια σειρά σεναρίων. Κατά την άποψή τους, σε λίγες ημέρες η οργάνωση Γκιουλέν ενδέχεται να επιχειρήσει να πλήξει εκ νέου τα συμφέροντα της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Μια επίθεση στο Διαδίκτυο, στις δομές τηλεπικοινωνιών ή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, στο τραπεζικό σύστημα, δολοφονίες ή επιθέσεις τύπου καμικάζι ενδέχεται να προκαλέσουν νέα αναστάτωση στην Τουρκία. Ακόμη ο Γκιουλέν και οι συνοδοιπόροι του ενδέχεται να επιχειρήσουν να έρθουν σε συνεννόηση με διάφορες «τρομοκρατικές οργανώσεις», με στόχο να βλάψουν την Τουρκία.
Η τουρκική αντιπολίτευση διατηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τα προαναφερόμενα σενάρια. Οι κύκλοι της υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «κρατήσει ζωντανή» την «απειλή Γκιουλέν» για να προωθήσει τα νέα σχέδιά της και να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος. Κάποιοι παράγοντες της αντιπολίτευσης προβάλλουν την άποψη ότι η κυβέρνηση διαδίδει ψευδείς πληροφορίες για να δώσει διαστάσεις στην ανησυχία και στον πανικό που έχει καταβάλει τους πολίτες της Τουρκίας. Εν μέσω ενός κλίματος πολιτικής και κοινωνικής αναστάτωσης, τα νέα σχέδια της κυβέρνησης ενδέχεται να υλοποιηθούν με σχετική ευκολία και χωρίς να συναντήσουν ουσιαστική αντίσταση.
Μανούβρες
Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις σε πολλά ανοικτά μέτωπα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ πραγματοποιούν μια σειρά από σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές μανούβρες, η επιτυχία των οποίων, με τα σημερινά δεδομένα, είναι αμφίβολη.
Εσωτερικά θέματα
Στο πεδίο της εσωτερικής διακυβέρνησης, ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ επιχειρούν να προσεγγίσουν την αξιωματική αντιπολίτευση και το κίνημα των Γκρίζων Λύκων με δύο απώτερους στόχους. Από τη μία, επιχειρούν να ενισχύσουν τη λαϊκή βάση που παρέχει νομιμοποίηση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις νέες έκτακτες πρωτοβουλίες της και, από την άλλη, προσπαθούν να ανοίξουν τον δρόμο για μια περιορισμένης έκτασης τροποποίηση του τουρκικού Συντάγματος.
Η διαδικασία για την τροποποίηση του Συντάγματος ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΑΚΡ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ) αποφάσισαν να συντονίσουν τα βήματά τους για την τροποποίηση του Συντάγματος, με στόχο την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δεν προσεγγίζουν αρνητικά τις προτάσεις της κυβέρνησης. Το ΡΛΚ επιθυμεί να δώσει στο τουρκικό Σύνταγμα πιο ενισχυμένο φιλελεύθερο χαρακτήρα, ενώ το ΚΕΔ από τη μεριά του επιμένει στην ανάγκη διατήρησης και προστασίας τους ενιαίου και τουρκικού χαρακτήρα του κράτους.
Από τη δημόσια συζήτηση για την τροποποίηση του Συντάγματος έχει αποκλειστεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. Η εν λόγω εξέλιξη ρίχνει φως στη μεγάλη ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας και κυρίως στο μέτωπο του κουρδικού ζητήματος. Τη στιγμή που το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) εξαπολύει σε καθημερινή βάση σφοδρές επιθέσεις, το ΑΚΡ επιλέγει να αποκλείσει ένα κόμμα το οποίο έχει την υποστήριξη εκατομμυρίων ψηφοφόρων από μια συζήτηση που αφορά το μέλλον ολόκληρης της Τουρκίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο προβληματισμό με τους Κούρδους εκφράζουν και οι Αλεβίτες της Τουρκίας, οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα της χώρας. Από διάφορες πλατφόρμες δημόσιου λόγου, οι Αλεβίτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Τουρκίας και ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός συντηρητικού πολιτεύματος με αυταρχικές προδιαγραφές.
Οπως στο εσωτερικό της χώρας, έτσι και στο πεδίο της διπλωματίας, τη νέα περίοδο, η Αγκυρα είναι αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα και έχει ανοικτά μέτωπα. Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση. Αγκυρα και Ουάσιγκτον ανταλλάσσουν σκληρά μηνύματα σχετικά με την εμπλοκή του Φετουλάχ Γκιουλέν στο πρόσφατο πραξικόπημα. Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία πειστικά τεκμήρια και αποδείξεις, ενώ η Αγκυρα από τη μεριά της εκφράζει δυσαρέσκεια για τη στάση που τηρεί μια συμμαχική δύναμη σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Παρόμοια σκληρά μηνύματα, γεμάτα πικρία και απογοήτευση, ανταλλάσσονται και στον άξονα Τουρκίας – Ε.Ε.
Με το βλέμμα στη Μόσχα
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Αγκυρα στέλνει νέο ηχηρό μήνυμα στη Δύση, στρέφοντας το βλέμμα της στη Μόσχα. Το ταξίδι του κ. Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου συνεργασίας και φιλίας στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Η συγκεκριμένη επιλογή της Αγκυρας έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ, οι οποίες σε λίγες ημέρες στέλνουν εκτάκτως τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στην τουρκική πρωτεύουσα.
Έντυπη