μερικές περιοχές του κέντρου με πλήθος καταστημάτων που ανήκουν σε αλλοδαπούς που πωλούν συνήθως σε συμπατριώτες τους προϊόντα ή υπηρεσίες.
Τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών δείχνουν πως παρότι πολλές από αυτές τις μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει την τελευταία περίοδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σήμερα αποτελούν από τα πιο συμπαγή τμήματα του επιχειρηματικού ιστού της πόλης. Από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα οι περισσότερες (567) ανήκουν σε Αλβανούς και ακολουθούν οι Κινέζοι με 456 επιχειρήσεις, αντίστοιχα. Σε Σύρους ανήκουν 202 και 124 σε Αιγύπτιους. Στην πρωτεύουσα λειτουργούν 95 πολωνικές και 122 πακιστανικές επιχειρήσεις. Ακολουθούν οι επιχειρηματίες από: Βουλγαρία 65, Ρουμανία 72, Μπανγκλαντές 31, Ουκρανία 46, Ρωσία 42, Λίβανο 21. Το κυριότερο αντικείμενο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι το εμπόριο και τα επισιτιστικά.
«Οι περισσότεροι φύγανε» λέει στην «Κ» ο Αρατ Ουχάν, Σύρος μικροεπιχειρηματίας στου Ψυρρή, αναφερόμενος σε πολλούς συμπατριώτες του εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα πρώτα χρόνια της κρίσης. «Οταν άρχισαν να μειώνονται οι δουλειές και να μην τα βγάζουν πέρα, πολλοί έκαναν τα χαρτιά τους για την κεντρική Ευρώπη». Ο 45χρονος Αρατ ήρθε στην Ελλάδα το 1999 για να εργαστεί στα ολυμπιακά έργα και έμεινε στη χώρα μετά την ολοκλήρωσή τους. Εργάστηκε σε οικοδομές και αφού συγκέντρωσε χρήματα, άνοιξε κατάστημα με τηλέφωνα και συναφή προϊόντα απασχολώντας τρεις συμπατριώτες του. Σχολιάζοντας την τωρινή κατάσταση, μαρτυρεί ότι δυσκολεύεται, όπως και πολλοί άλλοι, και πλέον εργάζεται μόνος.
Η κατάσταση δεν κάνει καθόλου αισιόδοξους τους κατοίκους του κέντρου, με τις ενώσεις των Αθηναίων να μιλούν για κίνδυνο γκετοποίησης. «Το κέντρο παρακμάζει ασταμάτητα. Με αυτούς τους ρυθμούς φοβάμαι ότι γρήγορα θα μιλάμε για γκέτο» λέει στην «Κ» ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας, κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος. Οπως περιγράφει, η υψηλή παραβατικότητα και η σοβαρή έλλειψη καθαριότητας αποξενώνουν τους Αθηναίους από το κέντρο της πόλης. «Για να διατηρηθεί η πόλη καθαρή και ασφαλής πρέπει όσοι ζουν ή δραστηριοποιούνται να την προσέχουν, και δυστυχώς διαπιστώνω ότι πολλοί από αυτούς τους μαγαζάτορες δεν προσέχουν τον περιβάλλοντα χώρο».
Η πρόεδρος του συλλόγου «Παναθήναια», κ. Βάσω Νικοπούλου, μιλώντας στην «Κ», θέτει τον παράγοντα ασφαλείας λέγοντας ότι οι εναπομείναντες μετανάστες, νέοι στην πλειονότητά τους, στρέφονται προς το έγκλημα για να τα βγάλουν πέρα αφού δουλειές δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Οσοι ζούμε σε περιοχές του κέντρου ζούμε καθημερινά με την αγωνία μην τυχόν συμβεί τίποτα. Ζω στην πλατεία Κουμουνδούρου πολλά χρόνια. Καθημερινά γίνομαι μάρτυρας εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών στο πάρκο. Οι χρήστες δρουν ανενόχλητοι». Οπως υποστηρίζει, ο σύλλογος έχει ενημερώσει επανειλημμένα τόσο τις αρχές όσο και τη διεύθυνση των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.
Πολλοί Ελληνες μαγαζάτορες των περιοχών του κέντρου δηλώνουν ότι έχουν ζημιωθεί από τα μαγαζιά των ξένων. «Οι περισσότεροι Ελληνες που είχαν μαγαζιά έχουν αποτραβηχτεί» δηλώνει στην «Κ» ο Αντώνης Ευσταθίου, έμπορος μεταχειρισμένων υπολογιστών, είδος με μεγάλη πέραση στους μετανάστες, που «έχουν τους δικούς τους ανθρώπους, τους συμπατριώτες τους», προσθέτει. Ακόμα και καταστήματα που πωλούν ρούχα φθηνότερα από τα κινεζικά δηλώνουν ότι δύσκολα μπορούν να τους ανταγωνιστούν. «Εχουν ρούχα σε πολύ χαμηλές τιμές, χαμηλής ποιότητας» αναφέρει η Ελεωνόρα Γιαννή, με κατάστημα στον Κολωνό. «Βέβαια, τα τελευταία χρόνια πολλοί Ελληνες εισαγωγείς στο Μεταξουργείο και το Γκάζι έφεραν φθηνά ρούχα από Ανατολή και μπόρεσαν να “χτυπήσουν” το κινεζικό μονοπώλιο. Είναι καλύτερης ποιότητας και εξίσου οικονομικά», συμπληρώνει.
Από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, οι 456 ανήκουν σε Κινέζους. Την «πρωτιά», με 567, έχουν οι Αλβανοί.
Κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας διαπιστώνει κάποιος ότι το πολυπολιτισμικό στοιχείο της επιχειρηματικότητας κυριαρχεί. Ομόνοια, Μεταξουργείο, Ψυρρή, πλατεία Βικτωρίας, Βάθης και Κουμουνδούρου είναι μόνο
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Προηγούμενο άρθροΟι κεφαλαιακοί έλεγχοι αποκάλυψαν «μαύρη» εργασία στις επιχειρήσεις
Επόμενο άρθρο Ανάγκη για κατασκευή νέων κατοικιών στη Μ. Βρετανία