Η σκανδιναβική χώρα διαλέγει «στρατόπεδο», εγκαταλείποντας την τακτική της «ουδέτερης πολιτικής» που είχε τηρήσει έως σήμερα απέναντι σε ΝΑΤΟ και Ρωσία
Αλλάζουν εκ νέου οι ισορροπίες στην περιοχή της Βαλτικής, μετά την απόφαση της φινλανδικής κυβέρνησης να υπογράψει αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, εγκαταλείποντας επί της ουσίας την τακτική της «ουδέτερης πολιτικής» την οποία είχε επιλέξει απέναντι στο ΝΑΤΟκαι στη Ρωσία. Όπως δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, η συμφωνία έχει ήδη επιτευχθεί και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο με τις υπογραφές από τις δύο πλευρές.
Ο Γιούσι Νιινίστο είπε στο Reuters πως η συμφωνία-πλαίσιο, η οποία έρχεται σε μια περίοδο που σκανδιναβικά κράτη παραπονούνται για την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, δεν θα περιλαμβάνει την υποχρέωση για στρατιωτική βοήθεια που θα υπήρχε αν η χώρα εντασσόταν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
«Θα καλύπτει τομείς στους οποίους ήδη συνεργαζόμαστε, όπως η στρατιωτική εκπαίδευση, οι πληροφορίες και η έρευνα», δήλωσε τηλεφωνικά. Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, συμμετείχε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στο δείπνο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, σε μια επίδειξη κοινών στόχων.
Όμως το Ελσίνκι γνωρίζει πως οποιαδήποτε κίνηση για ένταξη στη συμμαχία θα εξόργιζε τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπαινιχθεί πως θα μετακινήσει στρατεύματα πλησιέστερα στα φινλανδικά σύνορα, αν υπάρξει μια τέτοια ένταξη.
Ο Νιινίστο δήλωσε πως η Φινλανδία, πού αποτελούσε για καιρό τμήμα της Ρωσικής αυτοκρατορίας, επεδίωξε να υπογραφεί η συμφωνία πριν αλλάξει η αμερικανική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.
«Είναι ένας από τους λόγους που το κάναμε αυτό το φθινόπωρο. Όμως είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όποιος από τους δύο υποψηφίους κι αν νικήσει», δήλωσε ο Νιινίστο.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αναφερθεί στη Φινλανδία, λέγοντας πως αν εγκατασταθούν εκεί στρατεύματα του ΝΑΤΟ, θα επιβάλει κυρώσεις στη χώρα της Σκανδιναβίας. Πόσω μάλλον, όταν πρόκειται για αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η ένταση στη Βαλτική, σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει αρχίσει να εξελίσσεται εκ νέου στην Ουκρανία και την Κριμαία, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό επί ευρωπαϊκού εδάφους, την ίδια στιγμή που μεγάλος αριθμός δυνάμεων του ΝΑΤΟ έχει μετακινηθεί στις χώρες κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.