Η εξασφάλιση του πλήρους κειμένου του κατηγορητηρίου το οποίο καταχωρίστηκε πρόσφατα στο δικαστήριο εναντίον του Χριστόδουλου Χριστοδούλου και του Ανδρέα Βγενόπουλου επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε προ ημερών, ότι δηλαδή η υπόθεση αυτή σχετίζεται άμεσα με την άλωση της Λαϊκής Τράπεζας.
Παράλληλα, στη βάση του κατηγορητηρίου πάντα, φαίνεται πως η κατηγορούσα αρχή θα επιχειρήσει να αποδείξει -όταν αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης- ότι τα οφέλη για την οικογένεια Χριστοδούλου δεν περιορίζονταν στο 1 εκατ. ευρώ το οποίο έδωσε η περιβόητη Focus και κατέληξε στα ταμεία της εταιρείας A.C. Christodoulou Consultants Ltd.
Οι πρωταγωνιστές
Πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο άλλοτε ισχυρός άντρας της Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος. Στην πρώτη κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου και αφορά το αδίκημα των «συναλλαγών με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά» αναφέρονται τα εξής:
«Ο κατηγορούμενος αρ.1 (σ.σ. Χρ. Χριστοδούλου), σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2006, στη Λευκωσία, ενώ ήταν αντιπρόσωπος, δηλαδή διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, συμφώνησε να λάβει από τους κατηγορούμενους αρ. 2 και 9, (σ.σ. Ανδρέας Βγενόπουλος και ΜIG) το ποσό του 1.000.000 ευρώ κατά τρόπο που υποδηλώνει διαφθορά, ως αμοιβή για την αποχή από την τέλεση πράξεων που ενέπιπταν στα πλαίσια των καθηκόντων του ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δηλαδή, την παράλειψη διενέργειας ερευνών αναφορικά με τη δυνατότητα της κατηγορούμενης αρ. 9, να ασκήσει έλεγχο στη Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, με την αγορά ποσοστού 9,98% από την MFG και 8,18% από το επενδυτικό ταμείο TOSCA FUND, στις 6/2/2006, χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».
Βγενό και MIG
Ανάλογη κατηγορία υπάρχει για τους Ανδρέα Βγενόπουλο και MIG, με τη διαφορά στις λεπτομέρειες της κατηγορίας ότι συμφώνησαν να δώσουν στον Χριστόδουλο Χριστοδούλου το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.
Περαιτέρω υπάρχει κατηγορία σύμφωνα με την οποία ο Βγενόπουλος και η MIG σε συνέργεια με τους κατηγορουμένους Μιχάλη Ζολώτα, Κυριάκο Μάγειρα, Μιχάλη Φόλε και τη Focus Maritime Corp. «(…) κατά τρόπο που υποδηλώνει διαφθορά, έδωσαν στον Χριστόδουλο Χριστοδούλου, μέσω της A.C. Christodoulou Consultants Ltd, το ποσό του 1.000.000 ευρώ προς όφελος των κατηγορουμένων Χρ. Χριστοδούλου, Αθηνάς Χριστοδούλου και A.C. Christodoulou Consultants Ltd ως αμοιβή για την αποχή από την τέλεση πράξης που ενέπιπταν στα πλαίσια των καθηκόντων του ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δηλαδή ενώ ήταν αντιπρόσωπος, ήτοι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, παρέλειψε τη διενέργεια ερευνών αναφορικά με τη δυνατότητα της MIG, να ασκήσει έλεγχο στη Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, με την αγορά ποσοστού 9,98% από την MFG και 8,18% από το επενδυτικό ταμείο TOSCA FUND, στις 6/2/2006, χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».
*Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου κατηγορείται και για ξέπλυμα χρήματος αναφορικά με το 1 εκατ. ευρώ της Focus. Στη σχετική κατηγορία αναφέρεται ότι μαζί με τη θυγατέρα του και την εταιρεία της «απέκτησαν το χρηματικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ ενώ γνώριζαν ότι τούτο αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη των γενεσιουργών αδικημάτων της διαφθοράς, δεκασμού και δωροληψίας οικείων αξιωματούχων».
Ο γαμπρός
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κατηγορίες που σχετίζονται με την πρόσληψη του Ανδρέα Κιζουρίδη, πρώην συζύγου της θυγατέρας του Χρ. Χριστοδούλου, Αθηνάς Χριστοδούλου, στη Λαϊκή.
Στις σχετικές κατηγορίες αναφέρονται τα εξής:
Ο κατηγορούμενος Ανδρέας Βγενόπουλος, ενώ ήταν διευθύνων σύμβουλος στη Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2006, κατά τρόπο που υποδηλώνει διαφθορά, συμφώνησε με τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου να εργοδοτηθείο κατηγορούμενος Ανδρέας Κιζουρίδης, τότε γαμπρός του κατηγορουμένου αρ.1, σε υψηλόβαθμη θέση στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, ως αμοιβή για την αποχή από την τέλεση πράξης που ενέπιπτε στα πλαίσια των καθηκόντων του, ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δηλαδή την τήρηση θετικής στάσης ως προς τον διορισμό του Ανδρέα Βγενόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ στις 6/11/2006 και προτού ολοκληρωθεί έρευνα σε σχέση με καταγγελίες που υφίσταντο εναντίον του».
Εξυπηρέτηση του Βγενό
Εξίσου αποκαλυπτικές για τα όσα φαίνεται να διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο είναι οι λεπτομέρειες της κατηγορίας για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας την οποία αντιμετωπίζει ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου.
Στις λεπτομέρειες αναφέρεται ότι «ο κατηγορούμενος κατά τον χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην 5η κατηγορία (σ.σ. Οκτώβριο – Νοέμβριο 2006), ενώ ήταν αξιωματούχος, δηλαδή ενώ ήταν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κατά κατάχρηση εξουσίας που ανάγετο στα καθήκοντά του, προέβη στις αυθαίρετες πράξεις που περιγράφονται στην 5η κατηγορία (σ.σ. η κατηγορία για την περίπτωση της πρόσληψης του γαμπρού) που παρέβλαπταν τα δικαιώματα άλλων, δηλαδή ενήργησε με γνώμονα τα συμφέροντα των κατηγορουμένων αρ.2 και αρ. 9. (Βγενόπουλου και MIG), αντί αυτών της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λτδ».
Τα πήραν μαζί
Φαίνεται πως στο πλαίσιο των ερευνών οι ανακριτές βρήκαν την άκρη και για το πού κατέληξε το 1 εκατ. ευρώ. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη διατύπωση των κατηγοριών που σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.
Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, «οι κατηγορούμενοι αρ 1, 6, 7 και 8 (Χρ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, Α. Κιζουρίδης και A.C. Christodoulou Consultants Ltd), μεταξύ Ιουλίου 2007 και Σεπτεμβρίου 2009, στη Λευκωσία και την Αθήνα, με τη συνεργία των κατηγορουμένων αρ. 2, 3, 4, 5 και 10 (σ.σ. Βγενόπουλος και η παρέα του), απέκτησαν το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ ενώ γνώριζαν ότι τούτο αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη των γενεσιουργών αδικημάτων της διαφθοράς, δεκασμού και ενεργού δωροληψίας οικείων αξιωματούχων».
29 κατηγορίες για 7 αδικήματα
Όπως γράψαμε και προ ημερών, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 29 κατηγορίες οι οποίες αφορούν τα εξής αδικήματα:
Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά (7 κατηγορίες)
Δεκασμό δημόσιου λειτουργού (8 κατηγορίες)
Ενεργό δωροδοκία οικείων αξιωματούχων (4 κατηγορίες)
Δωροληψία από οικείους αξιωματούχους (4 κατηγορίες)
Κατάχρηση εξουσίας (2 κατηγορίες)
Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό (2 κατηγορίες)
Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (2 κατηγορίες)
Όλες οι κατηγορίες αφορούν σοβαρά αδικήματα για τα οποία, σε περίπτωση καταδίκης, προβλέπονται αυστηρές ποινές φυλάκισης.
Σημειώνεται ότι όπως σε κάθε ποινική υπόθεση η πρόσαψη κατηγοριών δεν σημαίνει -σε καμία περίπτωση- ότι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι για οποιοδήποτε αδίκημα. Υπάρχει πάντα, όπως και στην παρούσα υπόθεση, το τεκμήριο της αθωότητας και το κατά πόσο έχουν διαπραχθεί ή όχι αδικήματα είναι κάτι το οποίο το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει είναι το δικαστήριο.Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είναι ορισμένη για τις 30 Σεπτεμβρίου για διεξαγωγή της διαδικασίας παραπομπής των κατηγορουμένων σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Η υπόθεση δεν ορίστηκε άμεσα αφού θα πρέπει προηγουμένως τα κατηγορητήρια να επιδοθούν στους εξ Ελλάδος κατηγορούμενους, κάτι το οποίο ενδεχομένως να έχει ήδη γίνει με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής.
politis.com.