στις χώρες που αρνούνται να μετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατανομής προσφύγων. Οι απειλές είναι κενές περιεχομένου, γιατί η υλοποίησή τους θα προϋπέθετε τη σύμφωνη γνώμη των χωρών που θα πληγούν.
«Χώρες που δεν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο ή χώρες που δεν συνεργάζονται ικανοποιητικά στην αποδοχή και καταγραφή προσφύγων, πρέπει να υφίστανται περικοπές κοινοτικών χρηματοδοτήσεων», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt η χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου Ινγκ Γκρέσλε. Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του Γερμανού φιλελεύθερου αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Αλεξάντερ Γκραφ Λαμπσνόρφ. «Κατά την εξέταση του κοινοτικού προϋπολογισμού το φθινόπωρο, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει ώστε καθαροί αποδέκτες κοινοτικών πόρων όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία να συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες». Η παρότρυνση προς τη γερμανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως μέθοδο πειθαναγκασμού χωρών δεν είναι βέβαιο ότι βοηθά την εικόνα του Βερολίνου και των Βρυξελλών – έστω και αν η πολιτική των ποσοστώσεων έχει αποφασιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σχεδόν έναn χρόνο μετά την απόφαση για κατανομή προσφύγων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, λιγότερο από 1.000 πρόσφυγες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα. Η μετέπειτα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για απευθείας εισδοχή στην Ε.Ε. Σύρων προσφύγων από την Τουρκία έχει επίσης εφαρμοστεί μόλις σε μερικές εκατοντάδες άτομα. Στη συμφωνία περιλαμβανόταν επίσης η επανεισδοχή προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, καθώς και η κατάργηση της βίζας εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε.
Καθώς η συμφωνία αυτή παραπαίει, Ευρωπαίος διπλωμάτης που υπηρετεί στην Αγκυρα είπε στους Financial Times ότι ακόμη και αν αυτή καταρρεύσει μπορεί να μην αλλάξει τίποτα. «Δεν σταματούν οι Τούρκοι τους πρόσφυγες», είπε ο διπλωμάτης. «Τους σταματάει το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου – και το γεγονός ότι καθυστερεί τόσο πολύ η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα».
Έντυπη