Ο ΟΗΕ έχει υπογράψει συμβόλαια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων δολαρίων σε επιχειρηματίες που έχουν στενή σχέση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, στο πλαίσιο των διεθνών προγραμμάτων βοήθειας, που οι επικριτές της
Δαμασκού φοβούνται ότι πλέον εξυπηρετούν τους στόχους του το καθεστώτος.
Σύμφωνα με την αποκλειστική έρευνα της εφημερίδας Guardian, επιχειρηματίες, των οποίων οι εταιρείες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν εισπράξει σημαντικά ποσά από τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και φιλανθρωπικής οργάνωσης που έχει ιδρύσει η σύζυγος του Ασαντ και άλλη του στενού του συνεργάτη Ραμί Μακλούφ.
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι μπορεί να συνεργαστεί μόνο με ένα μικρό αριθμό «εταίρων» που έχουν εγκριθεί από τον πρόεδρο Ασαντ και υπογραμμίζει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα δαπανηθούν με τον σωστό τρόπο.
«Είναι υψίστης σημασίας να φθάσει [η βοήθεια] σε όσους περισσότερους ευάλωτους αμάχους» είπε εκπρόσωπος του Οργανισμού. «Οι επιλογές μας στη Συρία είναι περιορισμένες καθώς είναι μεγάλη πρόκληση να βρεθούν επιχειρήσεις και εταίροι που να λειτουργούν σε πολιορκημένες περιοχές».
Πηγές από τον ΟΗΕ – γράφει ο Guardian – παραδέχονται ότι η αποστολή βοήθειας στη Συρία είναι η πλέον δαπανηρή, δύσκολη και περίπλοκη που έχει ποτέ αναλάβει ο Οργανισμός.
Αλλά όσο δύσκολες και να ήταν οι αποφάσεις, εκθέτουν για πρώτη φορά- μέσω της έρευνας της εφημερίδας- εκατοντάδες συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από την έναρξη της επιχείρησης του 2011.
Μεταξύ άλλων αποκαλύπτουν:
◼ Ο ΟΗΕ έχει πληρώσει περισσότερα από 13 εκ. $ στη κυβέρνηση της Συρίας για την ενίσχυση αγροτικών προγραμμάτων και καλλιεργειών, αν και η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές με τα αντίστοιχα υπουργεία της Συρίας επειδή δεν μπορούσε να διασφαλιστεί το που θα πάνε τα χρήματα.
◼ Ο ΟΗΕ έχει καταβάλει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια στην κρατική εταιρεία διανομής καυσίμων, η οποία επίσης βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε.
◼ Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει δαπανήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια για να στηρίξει την εθνική τράπεζα αίματος, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Αμυνας της Συρίας. Εγγραφα που έχει δει ο Guardian δείχνουν ότι τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για την τράπεζα αίματος προέρχονται απευθείας από δωρητές, που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη συριακή κυβέρνηση, όπως η Βρετανία. Δείχνουν επίσης ότι ο ΠΟΥ διατύπωνε «σοβαρές ανησυχίες» για το εάν οι δωρεές αίματος θα έφθανε σε αυτούς που είχαν πραγματικά ανάγκη, ή θα κάλυπτε πρώτα τις ανάγκες του στρατού.
◼ Υπάρχουν δυο υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχουν συνεργασία με την φιλανθρωπική οργάνωση Syria Trust, που ίδρυσε και στην οποία προεδρεύει η σύζυγος του Ασαντ, Ασμα, δαπανώντας συνολικά 8,5 εκατομμύρια δολάρια. και η πρώτη κυρία της Συρίας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων ΗΠΑ και Ε.Ε.
◼ Η Unicef έχει καταβάλει 267.933 δολάρια στην εταιρεία Al-Bustan, ιδιοκτησίας του Ραμί Μακλούφ, του πιο πλούσιου ανθρώπου στη Συρία, φίλου και εξάδελφου του Ασαντ, του οποίου η οργάνωση σχετίζεται με διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες. Ο Μακλούφ έχει το δίκτυο τηλεπικοινωνιών Syriatel, στο οποίο ο ΟΗΕ έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 700.000 δολάρια.
Ο Μακλούφ βρίσκεται στην λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. και στα διπλωματικά τηλεγραφήματα των Αμερικανών χαρακτηρίζεται ως «υπόδειγμα (!) διαφθοράς».
Kαι εκτός από αυτά η ανάλυση των εγγράφων από τους διαγωνισμούς του ΟΗΕ δείχνει ότι οι υπηρεσίες του έχουν κάνει δουλειές με τουλάχιστον 258 συριακές εταιρείες, καταβάλλοντας αμοιβές από 30.000 έως 54 εκατομμύρια δολάρια.
Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις σχετίζονται με το καθεστώς ή βρίσκονται «κοντά» στον Ασαντ.
efsyn.gr