Του Στέλιου Μορφίδη
Η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία επτά χρόνια υποτίθεται ότι έχει έναν κύριο στόχο: την αύξηση της ανταγωνιστικότητας προκειμένου να έλθουν
μεγάλες και σοβαρές ξένες επενδύσεις και παράλληλα να αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές. Μόνο που ακόμα και σήμερα οι πρώτες αγνοούνται και οι δεύτερες δείχνουν εξακολουθούν να ακολουθούν πτωτική πορεία παρά τις «αιματηρές» θυσίες…
Είναι ενδεικτικό πως η χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ φθάνοντας το 8%, όπως πιστοποιεί η Eurostat στα τελευταία στοιχεία που κοινοποίησε. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση παρατηρήθηκε στην Κύπρο, 21%, και στην Βρετανία 11%.
Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, η μεγάλη κάμψη είναι αποτέλεσμα της εξάντλησης των ελληνικών επιχειρήσεων ύστερα από την πολυετή ύφεση και τα capital controls.
Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να υλοποιήσουν επιθετικές στρατηγικές προώθησης των ελληνικών προϊόντων λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurostat η αξία των εξαγωγών το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 ανήλθε σε 12 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 7,1 δισ ευρώ ήταν προς τις χώρες της ΕΕ και τα υπόλοιπα 4,9 δισ ευρώ προς τρίτες χώρες.
Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ εμφανίζουν αύξηση κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, όμως οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες συρρικνώθηκαν δραματικά, κατά 18%!
Η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί περαιτέρω σε αγορές όπως η βρετανική λόγω της εξασθένησης της στερλίνας έναντι του ευρώ στη σκιά του Brexit.
Εξάλλου ο Ιούνιος, μήνας του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, σημαδεύτηκε από την άσκηση ισχυρών πιέσεων σε όλους σχεδόν τους εξαγωγικούς κλάδους.
Η πορεία ανά κλάδο
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων μόνο 4 από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων κινήθηκαν ανοδικά τον περασμένο Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015.
Ειδικότερα, αύξηση προκύπτει για τους κλάδους των τροφίμων (+9,3%), των ποτών/καπνού (+0,1%), των μηχανημάτων (+4,3%) και των διάφορων βιομηχανικών (+4%). Αντίθετα, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι πρώτες ύλες (-25,4%), το ελαιόλαδο (-17,7%), τα πετρελαιοειδή (-11,4%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (-11,4%).
Η εικόνα δε διαφοροποιείται ούτε, αν χρησιμοποιηθούν ως βάση οι τιμές σε επίπεδο 6μηνου του έτους. Και στην περίπτωση αυτή, μόνο 4 από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων κινούνται ανοδικά, ενώ 6 υποχωρούν.
Πιο αναλυτικά, αύξηση προκύπτει για τους κλάδους των τροφίμων (+9,6%), των ποτών/καπνού (+14,5%), των μηχανημάτων (+3,7%) και των διάφορων βιομηχανικών (+7,2%). Αντίθετα, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν τα πετρελαιοειδή (-24,1%), οι πρώτες ύλες (-14,6%), το ελαιόλαδο (-14,5%), και τα βιομηχανικά προϊόντα (-9,7%).
Εισαγωγές
Από τις πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, δεν έμειναν ανεπηρέαστες ούτε οι εισαγωγές. Σύμφωνα με την Eurostat σε επίπεδο 6μήνου, η αξία τους υποχώρησε 4% και διαμορφώθηκε στα 21,5 δισ ευρώ. Από χώρες εντός της ΕΕ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 11,9 δισ ευρώ και από τις χώρες εκτός ΕΕ 9,6 δισ ευρώ.
newmoney.