Το Brexit. Η προσφυγική κρίση, η μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Η άνοδος του λαϊκισμού. Άλλη μια τραπεζική κατάρρευση.
Οι κρίσεις στην Ευρώπη δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ευρώπης, βρίσκονται εν μέσω της πιο αγωνιώδους και πιο σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης εδώ και πολλά χρόνια. Η Τουρκία βρίσκεται κι αυτή σε αναταραχή και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρακολουθεί από το περιθώριο.
Η αντίδραση της Ευρώπης στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει θα διαμορφωθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που θα προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές του 2017. Το έτος είναι σημαδιακό, καθώς οι χώρες που έχουν εκλογές αυτό το έτος, απαρτίζουν το 40% της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αυτές είναι οι επερχόμενες πολιτικές διεργασίες που ενέχουν κινδύνους για την Ευρώπη
Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές – 4 και 18 Σεπτεμβρίου
Οι εκλογές θα δείξουν κατά πόσο το ακροδεξιό AfD θα καταφέρει να μετατρέψει σε ψήφους υπερ του τις τελευταίες επιθέσεις στη Γερμανία και να «χτίσει» μια ισχυρή αντιπολίτευση στην πολιτική της Α. Μέρκελ για το προσφυγικό.
Μάλιστα, οι πιθανότητες του AfD είναι περισσότερες στο «προπύργιο» της Μέρκελ, Mecklenburg-Western Pomerania, ενώ είναι πιθανό να κερδίσει τη στήριξη και του κρατιδίου του Βερολίνου, πάλαι ποτέ «προπύργιο» των Σοσιαλδημοκρατών.
Κοινοβουλευτικές εκλογές Κροατίας – 11 Σεπτεμβρίου
Οι Κροάτες θα ψηφίσουν για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο, μετά τον εύθραυστο κυβερνητικό σχηματισμό που κατέρρευσε τον Ιούνιο. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες.
Περιφερειακές εκλογές Ισπανία – 25 Σεπτεμβρίου
Οι εκλογές διεξάγονται στην Χώρα των Βάσκων, και μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τη Μαδρίτη περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη τοπική εξουσία, ασκώντας νέες πιέσεις για αυτονομία, μετά τους Καταλανούς. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Βάσκους Εθνικιστές.
Ιταλικό δημοψήφισμα – Οκτώβριος
Οι Ιταλοί ψηφίζουν για το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό «πακέτο» εδώ και δεκαετίες, από το οποίο κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Ματέο Ρέντσι, αλλά και το μέλλον της ιταλικής οικονομίας.
Προεδρικές εκλογές Αυστρίας – 2 Οκτωβρίου
Το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας θα έχει άλλη μια ευκαιρία να διεκδικήσει την προεδρία μετά την απόρριψη των εκλογών της 22ας Μαϊου από το δικαστήριο.
Ουγγρικό δημοψήφισμα – 2 Οκτωβρίου
Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, κάλεσε σε δημοψήφισμα τους Ούγγρους για τη νομιμότητα της Ε.Ε. να ζητά την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων στη χώρα. Ο Ορμπάν στηρίζεται στην τεράστια πλειοψηφία του λαού που αντιτίθεται στο μέτρο της Κομισιόν, ωστόσο, δεν έχει πολλές πιθανότητες να ανατρέψει την πρωτοβουλία αυτή. Σε κάθε περίπτωση το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι η αρχή για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Περιφερειακές εκλογές στην Τσεχία – Οκτώβριος
Οι εκλογές θα τεστάρουν την δύναμη του πρωθυπουργού, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, και τον έλεγχο που έχει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ένα αδύναμο αποτέλεσμα μπορεί να αναπτερώσει τις προσπάθειες ανατροπής του και την αντικατάστασή του από έναν πιο ευρωσκεπτικιστή Σοσιαλδημοκρατή.
Κοινοβουλευτικές εκλογές Λιθουανίας – 9 Οκτωβρίου
Οι εκλογές ενέχουν τον κίνδυνο να μπουν στον κυβερνητικό σχηματισμό λαϊκιστικά κόμματα, διχάζοντας έτσι την κυβέρνηση και τον λαό.
Κοινοβουλευτικές εκλογές Ρουμανίας – Νοέμβριος ή Δεκέμβριος
Κοινοβουλευτικές εκλογές Ρουμανίας – Νοέμβριος ή Δεκέμβριος
Οι Ρουμάνοι εκλέγουν κυβέρνηση για να αντικαταστήσουν την μεταβατική τεχνοκρατική κυβέρνηση που έχουν αυτή τη στιγμή. Η εκλογική διαδικασία μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο αν οι Σοσιαλδημοκράτες δεν καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία.
Κοινοβουλευτικές εκλογές Ολλανδίας – 15 Μαρτίου
Η ψηφοφορία θα καθορίσει το κατά πόσο το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και τα περισσότερα κόμματα έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Geert Wilders.
Γαλλικές προεδρικές εκλογές – Α’ γύρος τον Απρίλιο, β’ γύρος στις αρχές Μαϊου
Μια από τις πιο αποφασιστικές εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς θα καθορίσει το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη, αλλά και της χώρας που συνδιαμορφώνει απόψεις και στάσεις μαζί με τη Γερμανία στην Ε.Ε. Το ανησυχητικό είναι το προβάδισμα της Μαρίν Λε Πεν, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις αποκλείουν το ενδεχόμενο να κερδίσει στον β’ γύρο, οπότε όλα θα κριθούν από το κόμμα που θα βγει δεύτερο.
Τοπικές εκλογές Βρετανίας – 4 Μαϊου
Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν κρας τεστ για την νέα πρωθυπουργό Τερέσα Μέι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα για τους Συντηρητικούς, έως και 16 μονάδες έναντι των Εργατικών.
Γερμανικές περιφερειακές εκλογές – 7 και 14 Μαϊου
Αν οι Σοσιαλδημοκράτες χάσουν από τους Χριστιανοδημοκράτες στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (παραδοσιακά προπύργιο τους), τότε ίσως το CDU καταφέρει να λάβει ώθηση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Γερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές – Σεπτέμβριος
Αν η Άνγκελα Μέρκελ αποφασίσει να «κατέβει» για τέταρτη θητεία, η ψήφος μπορεί να αποτελέσει στην ουσία ένα δημοψήφισμα για την ίδια. Η Μέρκελ αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά η κυριαρχία της αμφισβητείται τον τελευταίο χρόνο κυρίως λόγω των αντιδράσεων στην πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό. Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα σημάνει αλλαγή στις πολιτικές δομές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.