Η πρόταση της ΕΣΕΕ για την καθιέρωση ενός ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις αναμένεται να εξεταστεί σήμερα σε σύσκεψη με τον
υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.
Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε επιχείρηση, η οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτει μηχάνημα POS, θα δηλώσει έναν ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό. Στον λογαριασμό αυτό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή κάθε μήνα θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς την Εφορία (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ρυθμίσεις δόσεων), τα ασφαλιστικά ταμεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι μισθοί των εργαζομένων και οι προμηθευτές.
Σε ποσοστό 80%, το μηνιαίο υπόλοιπο του ειδικού λογαριασμού θα είναι ακατάσχετο για παλαιές ληξιπρόθεσμες, εκτός ρύθμισης οφειλές.
Στο υπόλοιπο 20% θα μπορούν να γίνουν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παραμένουν στη διάθεση της φορολογικής διοίκησης όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως για παράδειγμα πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια προμηθευτών.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί και η επιβολή των συναλλαγών χονδρικής με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών για ποσά από 50 ευρώ και πάνω.
Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, διασφαλίζεται τόσο η ροή εσόδων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τους επόμενους μήνες όσο και η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναμένεται να παρουσιάσει στη σύσκεψη μελέτη σύμφωνα με την οποία, αναφέρουν πληροφορίες, η άμεση καθιέρωση του λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3 – 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, εξαιτίας του «φρένου» στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού φέρεται να υποστηρίζει το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, από την άλλη όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών εγείρουν ενστάσεις διαβλέποντας ενδεχομένως κάποια χαρακτηριστικά αμνηστίας στην εν λόγω ρύθμιση.
.newmoney.