Ως μικρό… καλλικρατικό λίφτινγκ και επαναφορά του παλιού θεσμού των αποτυχημένων «πολυ-αδύναμων» Αστυνομικών Τμημάτων θεωρείται από
συνδικαλιστές της Αστυνομίας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με την αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που βάζει λουκέτο ή συμπτύσσει περίπου το 40% των Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Ασφαλείας και Τμημάτων Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα, αφήνοντας πολλές παραμεθόριες περιοχές της χωρίς ουσιαστική ή τουλάχιστον ελλιπή και απομακρυσμένη αστυνόμευση.
Αν και στόχος ήταν η εξοικονόμηση πόρων από τα υπέρογκα μισθώματα αστυνομικών κτιρίων και η σωστή κατανομή αστυνομικού προσωπικού, αυτός δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς δεν δίνει λύση στη λειψανδρία (περίπου 7.000 κενές οργανικές θέσεις) και στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων σε οχήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό. Το «νέο» σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναδιοργάνωσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα είναι σχεδόν το ίδιο με το «παλιό» του προκατόχου του, κ. Νίκου Δένδια, με πολύ μικρές αλλαγές.
Στην Αττική από τα 91 Τμήματα Ασφαλείας μένουν τα 71, ενώ από τα περίπου 123 Αστυνομικά Τμήματα μένουν 87 και 11 Αστυνομικοί Σταθμοί, ενώ τα Τμήματα Τροχαίας κατεβαίνουν στα 15.
Συνολικά στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν 575 Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, Τροχαίας και Τουριστικής Αστυνομίας και 105 Αστυνομικοί Σταθμοί. Το «κλείσιμο» και η σύμπτυξη των αστυνομικών υπηρεσιών κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 35%-40% των υπηρεσιών που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Εντοπίζεται επίσης πως ενώ καταργούνται κάποια Αστυνομικά Τμήματα εμφανίζονται κάποιοι Αστυνομικοί Σταθμοί.
«Κλείνουν 4 στα 10 Τμήματα»
«Δεν θα σώσει την κατάσταση από τη λειψανδρία. Γίνεται απλά μια αναδιάταξη του προσωπικού, ένα μικρό λίφτινγκ. Καταργείται το αρμόδιο τμήμα προστασίας επισήμων της Κρατικής Ασφάλειας και οι περίπου 1.000 αστυνομικοί εντάσσονται στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων. Στην επαρχία καταργούνται Αστυνομικά Τμήματα παραμεθόριων περιοχών, με την αστυνόμευσή τους να υπάγεται σε υπηρεσίες που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από αυτές», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιάννης Κατσιαμάκας.
Ο κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Επαναφέρουν τον αποτυχημένο θεσμό των πολυδύναμων Αστυνομικών Τμημάτων. Είναι κοροϊδία. Λένε ότι θα έχουν δύο εποχούμενες περιπολίες το 24ωρο σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να έχουν οχήματα. Τα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών μετατρέπονται σε γραφεία μέσα στις υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, με το εξειδικευμένο προσωπικό να παροπλίζεται. Στη Θεσσαλονίκη κλείνουν τρία Αστυνομικά Τμήματα και μένει ένα, ενώ αντίστοιχες είναι οι περικοπές στον Πειραιά».
Διαπιστώνεται επίσης, ότι το Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του παλιού Α.Τ. Ιερισσού, το οποίο είχε «καεί» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων για τα μεταλλεία της περιοχής. Παράλληλα εντοπίζεται σωρεία αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού από τα Τμήματα Ασφαλείας στα Αστυνομικά Τμήματα για τη… φύλαξη στόχων!
Συνδικαλιστές της Αστυνομίας αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως αυτά των Τμημάτων Πετραλώνων και Ν. Κόσμου, τα οποία «σκορπίζονται» σε βάρος της Καλλιθέας και της Ν. Σμύρνης, καταργείται το καλύτερο σε υποδομή Α.Τ. Μελισσίων και παραμένει το «άσχημο» της Πεντέλης. Τα τρία Τμήματα Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης γίνονται ένα που θα αστυνομεύει μια τεράστια περιοχή, ενώ καταργούνται τα Τμήματα Τροχαίας Περιστερίου και Αιγάλεω και ιδρύεται Τροχαία Δυτικής Αττικής.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος