Οι οικονομικές απώλειες από τα πεταμένα φαγητά αγγίζουν το 1% του ΑΕΠ, ήτοι σχεδόν 12 δισ. ευρώ ετησίως – Στόχος είναι να μειωθούν κατά 5 εκατ. τόνους τα σκουπίδια από τροφή, τα επόμενα πέντε χρόνια
Στο 1% του ΑΕΠ της χώρας έχουν υπολογιστεί οι οικονομικές απώλειες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τα φαγητά που πετιούνται, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ιταλία. Οι ζημιές ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση του Μόντσι να εξετάσει λύσεις για την αξιοποίηση αυτών των τροφίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει για μία σημαντική μερίδα των πολιτών από την κρίση, αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων για τα ιταλικά νοικοκυριά.
Ως εκ τούτου, το ιταλικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να θεσπίσει μία σειρά νόμων, μέσω των οποίων θα παρέχεται κίνητρο στις επιχειρήσεις και δη στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, να προσφέρουν δωρεάν τρόφιμα σε άστεγους ή ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ οι Ιταλοί βουλευτές προτρέπουν τους πολίτες που τρώνε σε εστιατόρια, να συγκεντρώνουν την τροφή που περισσεύει σε ένα τύπου «σακούλας σκύλου», προκειμένου να κάνουν οικονομία και να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που αναγκάζεται η ιταλική κοινότητα να διαχειρίζεται, εκτός των άλλων.
Στόχος είναι να μειωθούν κατά πέντε εκατομμύρια τόνους τα σκουπίδια από πεταμένη τροφή, τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Ιταλία έχει κτυπηθεί βάναυσα από την κρίση, καθώς το χρέος της ανέρχεται στο 135% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία σε πολλές περιοχές ξεπερνά το 20%. Πρόσφατα, δικαστήριο αποφάσισε ότι η κλοπή για πείνα δεν αποτελεί αδίκημα.
Εφόσον οι επιχειρηματίες αποφασίσουν να δωρίζουν την τροφή που περισσεύει από τις επιχειρήσεις τους, θα έχουν ως αντιστάθμισμα σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως προβλέπεται στη νέα αυτή σειρά νόμων.