Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” φαίνεται πως είναι όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή συνταξιοδοτούνται απ’ αυτόν σε σχέση με εκείνους που εργάζονται ή
συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο. Αυτό δείχνουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλά και τα επίσημα στοιχεία.
Η κυβέρνηση έχει περάσει διάταξη με την οποία τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης στους δήμους θα καλύπτονται οικονομικά και με πόρους του κρατικού Προϋπολογισμού.
Την ίδια στιγμή ο μέσος μισθός στο Δημόσιο συνεχίζεται να αυξάνεται ενώ μειώνεται στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, ελάχιστη είναι η μείωση του πλήθους των εργαζομένων στο Δημόσιο. Στην αντίπερα “όχθη” του ιδιωτικού τομέα, “πυκνώνουν” ταχύτατα και πάλι οι ουρές στον ΟΑΕΔ.
Εξάλλου, ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει 8 εξαιρέσεις υπέρ των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Πιο αναλυτικά, οι διακρίσεις που έχουν γίνει υπέρ των εργαζομένων και συνταξιούχων του Δημοσίου έχουν ως εξής:
1. Με κρατική επιδότηση η απασχόληση ανέργων στους Δήμους
Με τροπολογία την οποία πέρασε το υπ. Εργασίας δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας (κυρίως στους δήμους) από πόρους του ΕΣΠΑ, είτε από εθνικούς, είτε από άλλους πόρους, καθώς και τη δυνατότητα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος προβλεπόταν μόνο η δυνατότητα προκαταβολής της αναγκαίας χρηματοδότησης των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης από το κράτος, εφόσον δεν είχαν ακόμα εκταμιευτεί τα σχετικά κεφάλαια από τον κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Μπήκε “φρένο” στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει κρατικούς πόρους για την ενίσχυση της προσωρινής απασχόλησης στους δήμους (μέσω των προγραμμάτων “κοινωφελούς” απασχόλησης), το πλήθος των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται με “ρυθμούς χελώνας”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μειώθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2015 – Ιουνίου 2016 μειώθηκαν μόλις κατά 4.715 ή 0,8%.
Αντίθετα τους αντίστοιχους μήνες την περίοδο 2014 -2015 μειώθηκαν κατά 16.647 ή 2,8%.
Την ίδια στιγμή που “φρενάρει” και μάλιστα απότομα ο ρυθμός μείωσης των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων –μετά από μία ραγδαία πτώση την προηγούμενη πενταετία– ανακάμπτει το πλήθος των ανέργων που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ.
Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2016 οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία ήταν κατά 3,3% περισσότεροι απ’ ό,τι ήταν τον Ιούλιο του 2015, ενώ τον Ιούνιο του 2016 οι άνεργοι ήταν κατά 2,8% περισσότεροι από τον Ιούνιο του 2015.
Ο μέσος μισθός στο Δημόσιο αυξήθηκε κατά 2,1%
Το “φρενάρισμα” του πλήθους των δημοσίων υπαλλήλων σε συνθήκες αύξησης των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης για αμοιβές έχει αυξήσει τον μέσο μισθό στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από στοιχεία του ΥΠΟΙΚ και του υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Συγκρότησης, ο μέσος μισθός των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 2,1 % στο 12μηνο Ιουνίου 2015 -Ιουνίου 2016.
Και αυτό γιατί οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν (ποσοστιαία) περισσότερο από ό,τι μειώθηκε το πλήθος των αμειβομένων από αυτήν. Συγκεκριμένα, οι μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 1,5% σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ οι αμειβόμενοι μειώθηκαν κατά 0,8%.
Οι τάσεις οι οποίες σκιαγραφόνται στον ιδιωτικό τομέα, είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός του ασφαλισμένου μισθωτού σε “κοινές επιχειρήσεις” (δηλαδή σε όλες πλην των οικοδομικο-τεχνικών) μειώθηκε κατά 3,9% στο διάστημα Δεκεμβρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2015.
Ο “μύθος” της ισότητας στο νέο Ασφαλιστικό
Όχι μόνο οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, αλλά και οι συνταξιούχοι του τυγχάνουν καλύτερης “μεταχείρισης” από την κυβέρνηση σε σχέση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το “πλαφόν” των 50-100 ευρώ το οποίο έθεσε το ΥΠΟΙΚ σε σχέση με τις μηνιαίες παρακρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα μέχρι 350.000 συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, των οποίων τα μερίσματα έχουν αρχίσει να μειώνονται από τον περασμένο Ιούλιο και οι επικουρικές από τις αρχές του, αν και οι μειώσεις ισχύουν από 1/1/2016 (για τα μερίσματα) και από 1.8.2016 (για τις επικουρικές).
Οι άλλες πέντε εξαιρέσεις ήταν οι εξής:
* Αν το επίπεδο των νέων συντάξεων του Δημοσίου (για όσους τις αιτηθούν από τις 13/5/2016 και έπειτα) είναι περισσότερο από 20% χαμηλότερο από εκείνο που θα προέκυπτε με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης, τότε η διαφορά αυτή θα καλυφθεί κατά το 50% για τις συντάξεις που θα εκδοθούν φέτος, κατά 35% για τις συντάξεις που θα εκδοθούν το 2017 και κατά 25% για τις συντάξεις που θα εκδοθούν το 2018.
* Οι προσωρινές συντάξεις του Δημοσίου θα ανέρχονται στο 50% των μέσων μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου 12μηνου απασχόλησης με ανώτατο πλαφόν τα 768 ευρώ. Αντίθετα, μέχρι πρότινος η προσωρινή σύνταξη ανερχόταν στο 50% της βασικής αμοιβής με βάση το μισθολόγιο του 2011, δηλαδή γύρω στα 500 ευρώ “ακατέβατα”.
* Οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τις μέσες αποδοχές του συνόλου του ασφαλιστικού βίου οι οποίες ήταν κατ’ αναλογία καλύτερες και πιο σταθερές στο δημόσιο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
* Προβλέπεται έκτακτη κρατική χρηματοδότηση των μερισμάτων των δυνάμει μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου(12/5/2016).
Δόθηκε “περίοδος χάριτος” στους ενστόλους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για σύνταξη μέχρι 1/7/2016 με βάση τις διατάξεις του προηγούμενου νόμου, αν και ο νέος νόμος Κατρούγκαλου ισχύει από τις 13/5/2016 για όλους τους άλλους ασφαλισμένους.
capitalgr