αναφερθεί πως η απόκλιση αυτή παρατηρείται, ανεξαρτήτως της συντονισμένης προσπάθειας αναδιοργάνωσής του, την οποία έχει αναλάβει ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, Τζιμ Γιονγκ Κιμ. Ο δανεισμός αυξάνεται, τα διοικητικά κόστη επίσης, ενώ τα έσοδα δέχονται ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας αφενός των χαμηλών επιτοκίων, αφετέρου της επιβράδυνσης των αναδυόμενων οικονομιών. Ορισμένα από τα επιμέρους ιδρύματα της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται να παρουσιάσουν την πιο αδύναμη οικονομική τους επίδοση από το 2008 και μετά, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο επικεφαλής της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ δέχεται πιέσεις, όπως φανερώνει η γενικότερη οικονομική κατάσταση του οργανισμού, ενώ ο ίδιος επιδιώκει ανανέωση της πενταετούς θητείας του μετά την πρώτη. Στον σχεδιασμό του για την υλοποίηση του στόχου του είναι να αναπροσδιορίσει την ταυτότητα της Παγκόσμιας Τράπεζας, να αυξήσει τον δανεισμό της, ώστε να απαντήσει στις προκλήσεις των ανταγωνιστών της και να εξοικονομήσει έως και τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους περί τα 400 εκατ. δολάρια με μείωση δαπανών. Πάντως, σύμφωνα με παρατηρητές, ο κ. Κιμ αναμένεται πως με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Κίνας θα εξασφαλίσει μία ακόμα πενταετία στο πηδάλιο. Εντούτοις, το όργανο εκπροσώπησης των υπαλλήλων της Τράπεζας εξέφρασε απογοήτευση για την αναδιοργάνωση, που αποφάσισε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, έκανε λόγο για κρίση ηγεσίας μέσα στον Αύγουστο και ζήτησε αντικαταστάτη.
Ανώτατα στελέχη του οργανισμού διασκέδασαν τις ανησυχίες, ανέφεραν πως έως το 2018 ο προϋπολογισμός της Π.Τ. θα είναι κατά το ήμισυ αυτοχρηματοδοτούμενος, αλλά παραδέχθηκαν ότι οι περικοπές κόστους χρειάστηκαν αναπροσαρμογή κατά 15% (62 εκατ. δολάρια), ώστε να συνεκτιμηθεί η δαπάνη η σχετική με την αύξηση του δανεισμού. Επιπλέον, η διοίκηση της Τράπεζας ενέκρινε την «επανεπένδυση» 143 εκατ. δολαρίων σε περικοπές κόστους, το οποίο σημαίνει ότι τελικά η εξοικονόμηση θα είναι 50% και πλέον χαμηλότερη του στόχου των 400 εκατ. δολ. Τέλος, δύο από τα κύρια ιδρύματα του διεθνούς οργανισμού έχουν πληγεί από τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες: ο Διεθνής Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός, ο οποίος συνδέεται με τον ιδιωτικό τομέα, θα έχει τις πρώτες ζημίες από το 2008, ενώ η Διεθνής Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης έχει τα χαμηλότερα έσοδα μετά τη διεθνή οικονομική κρίση, κυρίως λόγω χαμηλών αποδόσεων στις επενδύσεις των δικών της κεφαλαίων.
Έντυπη