Τους ενεργειακούς τους δεσμούς συσφίγγουν ακόμη περισσότερο η Βενεζουέλαμε την Κίνα και τη Ρωσία μετά την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών, με την ελπίδα, από τη μία, να τονωθεί η δοκιμαζόμενη και
παραπαίουσα οικονομία της χώρας του Nicolas Maduro και, από την άλλη, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι να αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.
Κινεζικό “φλερτ” με ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα
Οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας και της Βενεζουέλας ενώνουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη ζώνη πετρελαϊκών γεωτρήσεων στο Ορινόκο, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιδιώκει την εξαγωγή άνω του ενός εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως στην Κίνα. Έτσι, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας (PDVSA) και η κρατική πετρελαϊκή κοινοπραξία της Κίνας (CNPC) συνεργάζονται στην υλοποίηση κοινού σχεδίου αύξησης της εξαγωγικής παραγωγής πετρελαίου, από το σημερινό επίπεδο των 600.000 βαρελιών ημερησίως.
“Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια σταθερή εξαγωγική ποσότητα πετρελαίου, ανεξάρτητα από το επίπεδο των διεθνών τιμών”, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio del Pino, μετά την επίσκεψή του στη συγκεκριμένη ζώνη πετρελαϊκών γεωτρήσεων.
Παράλληλα, το πλαίσιο συνεργασίας των δύο κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών προβλέπει τη βελτίωση της ικανότητας επεξεργασίας του αργού πετρελαίου που διαθέτει η Βενεζουέλα, στον τομέα της βιομηχανικής διύλισης.
Αμοιβαίες παραδόσεις πετρελαίου-αερίου με τη Ρωσία
Μέσα στον Ιούλιο, επίσης, Βενεζουέλα και Ρωσία έδωσαν τα χέρια για ακόμη στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Η συμφωνία που συνυπέγραψαν στο προεδρικό μέγαρο του Καράκας της Βενεζουέλας, παρουσία του προέδρου Nicolas Maduro, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Eulogio Del Pino, και ο επικεφαλής της ρωσικής Rosneft, Igor Sechin, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση αμοιβαίων παραδόσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των δύο ενεργειακών εταιρειών, μέσω κοινοπραξιών και επενδύσεων ύψους 20 δισ. δολαρίων.
“Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες μεταξύ της Rosneft και της Petroleos de Venezuela (PDVSA). Πρόκειται για μια στρατηγική συμμαχία”, υπερθεμάτισε ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας με το πέρας της συνάντησης με τον Igor Sechin.
“Βάσει των κατ’ αρχήν προϋποθέσεων, τα απαιτούμενα νομικά δεσμευτικά έγγραφα θα υπογραφούν με αντικείμενο τις προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων από τη Rosneft σε αντάλλαγμα το πετρέλαιο της Βενεζουέλας αλλά και πετροχημικών προϊόντων που κατασκευάζονται από την PDVSA. Οι δύο πλευρές αναμένουν πως οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο 2016”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ρωσικής Rosneft, η οποία αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε το 2014 με τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών.
Η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται και στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης να σημειώνουν πως ο Igor Sechin έχει υπογράψει συμφωνίες με την PDVSA για τη διενέργεια μελετών σκοπιμότητας που αφορούν τρία υπεράκτια οικόπεδα φυσικού αερίου της Βενεζουέλας.
“Αν υλοποιηθεί η από κοινού συνεργασία των Rosneft και PDVSA στην offshore εξόρυξη φυσικού αερίου, η παραγωγή αερίου είναι δυνατόν να αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως”, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τα επιτελεία των ενεργειακών εταιρειών.
Από την ατζέντα των συμφωνιών μεταξύ της Rosneft και της PDVSA δεν αποκλείστηκε και η περαιτέρω συνεργασία και σε άλλους ενεργειακούς τομείς. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών συζήτησαν στο Καράκας μια σειρά από επιλογές συνεργασίας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων δημιουργίας εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και άνθρακα, καθώς και την αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού της χώρας.
Τα σχέδια αυτά λοιπόν προβλέπεται να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με καύσιμο ντίζελ, με σκοπό να κατευθυνθεί ο όγκος του απελευθερωμένου πετρελαίου, που εκτιμάται σε εκατομμύρια τόνους, κατευθείαν στην παγκόσμια αγορά.
Ήδη η ρωσική Rosneft συμμετέχει συνολικά σε πέντε έργα ηλεκτροπαραγωγής της Βενεζουέλας: στο στάδιο της παραγωγής (PetroMonagas [με το μερίδιο της Rosneft να αγγίζει το 40%], Petroperija [Rosneft-40%], Boqueron [Rosneft-26,67%]), στο στάδιο της πιλοτικής ανάπτυξης (PetroMiranda [Rosneft-32%]), και στην έρευνα (Petrovictoria [Rosneft-40%]).
Οι φόβοι των αναλυτών
Μοναδική παραφωνία στο ενθουσιώδες και πανηγυρικό κλίμα των συμφωνιών αποτελούν οι διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρωσική ενεργειακή, καθώς φοβούνται πως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πετρελαϊκός κλάδος της Βενεζουέλας ίσως να συμπαρασύρουν τις οικονομικές επιδόσεις των ρωσικών και κινεζικών εταιρειών.
Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο όρο στα 2,35 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2016, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η λατινοαμερικάνικη χώρα και μέλος του ΟΠΕΚ, φαίνεται να επηρεάζουν την πετρελαϊκή παραγωγή της, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων IPD Latin America. Η μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής αποδίδεται σε καθυστερήσεις στην έναρξη γεωτρήσεων, στη μη επαρκή συντήρηση των πετρελαϊκών πεδίων, στις κλοπές υλικού, αλλά και στη γενικότερη έλλειψη οικονομικής ρευστότητας που παρατηρείται στη χώρα.
capitalgr
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik, RIA Novosti, RT, NaturalGasEurope