Σε δύο νέες δομές αναμένεται να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο Ελληνικό.
Τα προβλήματα που προέκυψαν από το σύστημα αποχέτευσης αντιμετωπίστηκαν ήδη από ειδικά συνεργεία. Το συγκεκριμένο κέντρο, ωστόσο, θεωρείται το
χειρότερο από πλευράς υποδομών και είναι θέμα χρόνου η εκκένωσή του. Φιλοξενεί σήμερα 919 πρόσφυγες, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν η κατάσταση ήταν χειρότερη, καθώς συνωστίζονταν εκεί έως και 2.000 άτομα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν σε μια νέα δομή εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής (κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει επέκταση του κέντρου στον Σκαραμαγκά) και σε μια νέα δομή σε γειτονικό με την Αττική νομό.
Αναφερόμενος στο θέμα του Ελληνικού, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Χρήστος Καπάταης παραδέχτηκε χθες στο «Εθνος» ότι το συγκεκριμένο κέντρο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η διαρροή λυμάτων δεν προκάλεσε άμεσο πρόβλημα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο κτίριο:
«Η υπηρεσία μας έλαβε την περασμένη Πέμπτη ειδοποίηση ότι έσπασε ένας αγωγός λυμάτων. Το πρόβλημα προκλήθηκε σε υπόγειο χώρο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται, ενώ οι πρόσφυγες διαμένουν από τον πρώτο όροφο και πάνω.
Την ίδια μέρα στείλαμε συνεργείο, το οποίο έκανε απάντληση των λυμάτων. Λειτούργησαν από κοινού συνεργείο της ΕΥΔΑΠ για το εξωτερικό δίκτυο και τεχνικοί για το εσωτερικό. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και έχουμε λάβει το ”καλώς έχειν” από την υγειονομική υπηρεσία. Εχει γίνει απεντόμωση και μυοκτονία, ενώ στον χώρο έχουν τοποθετηθεί 20 χημικές τουαλέτες».
Η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει το στοίχημα στη διαχείριση του πληθυσμού των προσφύγων. Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα ελονοσίας. Απομονώθηκαν, ωστόσο, επτά νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α και 23 ανεμευλογιάς.
Μιλώντας χθες στο «Εθνος», ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) σημείωσε ότι -έπειτα από τις τεχνικές παρεμβάσεις- η κατάσταση στο Ελληνικό κρίνεται πλέον απολύτως διαχειρίσιμη υγειονομικά.
Είχαν προηγηθεί δύο έντονα ανησυχητικές υγειονομικές εκθέσεις. Η πρώτη εκδόθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έπειτα από δύο αυτοψίες στις 25 και 26 Αυγούστου.
Οι ειδικοί
Οι ειδικοί διαπίστωσαν «… περιορισμένης έκτασης συσσώρευση στάσιμων υδάτων στο ισόγειο εξαιτίας βλάβης του υδραυλικού δικτύου στον χώρο εγκαταστάσεων». Εντόπισαν, επίσης, «εκτεταμένη συσσώρευση στάσιμων υδάτων-λυμάτων που οφείλεται σε βλάβη του αποχετευτικού συστήματος». Ζήτησαν παρεμβάσεις στις τουαλέτες, τις ντουζιέρες και στους νιπτήρες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Σε παρόμοιο κλίμα ήταν έκθεση της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, η οποία δημοσιοποιήθηκε προχθές από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ).
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το υπόγειο του κτιρίου στο Ελληνικό «… είχε πλημμυρίσει από λύματα και η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη – αφόρητη». Οι επιθεωρητές σημειώνουν πως, λόγω της παλαιότητας των αποχετευτικών αγωγών και του μεγάλου όγκου των λυμάτων που δέχονται καθημερινά οι αγωγοί, τα λύματα διέρρευσαν στο υπόγειο.
Ζητούν μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές μέρες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.
Η εικόνα
Η επιδημιολογική εικόνα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων είναι ελεγχόμενη αλλά όχι απολύτως ανέφελη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Την εβδομάδα από 15 έως 21 Αυγούστου δεν καταγράφηκε νέο κρούσμα ελονοσίας, διφθερίτιδας, μηνιγγίτιδας ή θάνατος άγνωστης αιτιολογίας.
Καταγράφηκαν, ωστόσο, επτά νέα περιστατικά του συνδρόμου «ίκτερος με οξεία έναρξη» σε τρία διαφορετικά κέντρα φιλοξενίας. Η περαιτέρω διερεύνησή τους έδειξε ότι επρόκειτο για κρούσματα ηπατίτιδας Α, η οποία μεταδίδεται όταν υπάρχουν κακές συνθήκες υγιεινής. Οι επιδημιολόγοι έδωσαν συστάσεις για τήρηση των μέτρων υγιεινής και συντόνισαν τον εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Α του παιδικού πληθυσμού.
Την ίδια εβδομάδα δηλώθηκαν 23 περιστατικά ανεμευλογιάς από το σύνολο των κέντρων φιλοξενίας της χώρας. Τα 21 αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Πρόκειται για μια κατά κανόνα ήπια νόσο στην παιδική ηλικία. Στους πληθυσμούς στους οποίους δεν εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού, όπως στις χώρες προέλευσης των φιλοξενούμενων προσφύγων, εκδηλώνεται ως «παιδική ασθένεια» με επιδημίες σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί από τις 16 Μαΐου σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων και μεταναστών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΔΥΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Ανεπαρκείς οι χώροι φιλοξενίας
Την ακαταλληλότητα των χώρων του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου να λειτουργήσουν ως χώροι φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών για περισσότερες από λίγες ημέρες επιβεβαίωσε η πλημμύρα που προκλήθηκε από φθορές στους αγωγούς ύδρευσης.
Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε χωρίς να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους περίπου 1.000 ανθρώπους που φιλοξενούνται στο πρώην αεροδρόμιο τους τελευταίους μήνες αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η φιλοξενία σε έναν χώρο που έχει να συντηρηθεί για περίπου 15 χρόνια είναι δύσκολη.
Αλλά και οι γενικότερες συνθήκες διαβίωσης απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν επαρκείς. Λόγω έλλειψης χώρου πολλές οικογένειες ζουν σε σκηνές που έχουν στηθεί στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου, απλώνουν τα ρούχα τους στο πάρκινγκ και περπατούν ανάμεσα σε λοφάκια σκουπιδιών περιμένοντας να μάθουν κάποια πληροφορία για το τι θα συμβεί μετά.
Αναστάτωση
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιβεβαιώνουν στο «Εθνος» ότι τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκε αναστάτωση λόγω της πλημμύρας στο υπόγειο της αίθουσας αναχωρήσεων αλλά οι ίδιοι δεν ενοχλήθηκαν επειδή κανένας δεν κινείται σε αυτό τον χώρο.
Για τους περισσότερους, ο χώρος φιλοξενίας του Ελληνικού έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν αποτελεί παρά έναν προσωρινό σταθμό στο ταξίδι τους, το οποίο πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν προς χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
«Δεν είναι καλά εδώ. Εχει πολλή ζέστη και αν κοιμάσαι σε σκηνή είναι ακόμα χειρότερα. Το φαγητό δεν είναι καλό και όταν αρρωσταίνει κάποιος δεν μπορεί να βρει εύκολα γιατρό» λέει ο Αμίρ από το Αφγανιστάν, ενώ ο συμπατριώτης του Σερζάτ λέει ότι «αυτό που θέλουμε είναι να πάμε στη Γερμανία. Δεν θα αλλάξει αυτό είτε μείνουμε εδώ είτε μεταφερθούμε σε κάποιο άλλο καλύτερο μέρος».
Για τον Μπαστούν, ο οποίος και αυτός κατάγεται από το Αφγανιστάν, το πρόβλημα με τους σωλήνες που έσπασαν στο υπόγειο ήταν μια πολύ μικρή ενόχληση αν το συγκρίνει με τις περιπέτειες που έχει περάσει για να φτάσει μέχρι την Ελλάδα.
«Εμείς ούτως ή άλλως είμαστε ψηλά και δεν καταλάβαμε τίποτα» λέει και συμπληρώνει ότι «δεν θα μείνουμε για πάντα εδώ. Κάποια στιγμή θα φύγουμε για να πάμε στη Γερμανία. Προς το παρόν είμαστε καλά στο Ελληνικό. Το φαγητό είναι καλό και μας φροντίζουν. Δεν θέλουμε να φύγουμε από την Αθήνα για να πάμε σε κάποιο άλλο κέντρο φιλοξενίας».
Ρεπορτάζ Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτό: Θάλεια Γαλανοπούλου
ΕΘΝΟΣ
χειρότερο από πλευράς υποδομών και είναι θέμα χρόνου η εκκένωσή του. Φιλοξενεί σήμερα 919 πρόσφυγες, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν η κατάσταση ήταν χειρότερη, καθώς συνωστίζονταν εκεί έως και 2.000 άτομα!
Ανεπαρκείς οι χώροι φιλοξενίας
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιβεβαιώνουν στο «Εθνος» ότι τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκε αναστάτωση λόγω της πλημμύρας στο υπόγειο της αίθουσας αναχωρήσεων αλλά οι ίδιοι δεν ενοχλήθηκαν επειδή κανένας δεν κινείται σε αυτό τον χώρο.
Φωτό: Θάλεια Γαλανοπούλου