Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, ο κ. Κερέ προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ ίσως να αναγκαστεί να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική της πολιτική αν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν εφαρμόσουν διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να εξακολουθήσει να αυξάνεται, δήλωσε χθες ο κ. Κερέ στη διάρκεια συνεδρίου στη Γενεύη, ωστόσο η ανάπτυξη δεν είναι όσο ισχυρή θα ήθελε η τράπεζα. Η δημοσιονομική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις δεν είναι ανάλογη με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΚΤ μέσω της νομισματικής της πολιτικής ώστε να ενισχύσει την οικονομία και να πετύχει τον στόχο της για πληθωρισμό ελάχιστα κάτω από το 2%, είπε χθες ο κ. Κερέ. «Το μόνο μήνυμα είναι ότι αν δεν συμβαίνουν πολλά στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αν δεν συμβαίνουν πολλά στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, τότε η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κάνει περισσότερα», είπε ο κ. Κερέ.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μόλις και μετά βίας κινείται πάνω από το 0%, ενώ η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Αν η ΕΚΤ αναγκαστεί να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική της πολιτική, τότε θα υπάρξουν και παρενέργειες», προειδοποίησε ο κ. Κερέ. Τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων έχουν περιορίσει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση «φούσκας» στις αγορές. «Οπότε οτιδήποτε κάνουμε έχει παράπλευρες συνέπειες – δυνητικούς μελλοντικούς κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μέχρι σήμερα τους έχουμε περιορίσει, διαχειριστεί», κατέληξε ο κ. Κερέ. Χθες, ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) έδειξε πως η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών και ότι δεν έχει καταγραφεί πλήγμα από το Brexit. Ωστόσο, έχει περιοριστεί ο αριθμός των νέων παραγγελιών που δέχθηκαν οι εταιρείες αλλά και οι προσλήψεις που σκοπεύουν να κάνουν, σημάδια ότι οι επόμενοι μήνες ίσως να αποδειχθούν πιο δύσκολοι.
Έντυπη