Πλήρης… ακινησία και «ύποπτη» αδράνεια μετά το Brexit

741
Λονδίνο

Μπορεί ο βρετανικός λαός να αποφάσισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο δεν υπάρχει καμία σχετική ενέργεια που να

δείχνει ότι η ηγεσία της χώρας και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αμφότερες οι πλευρές δείχνουν τουλάχιστον ανέτοιμες να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα, με τις σχετικές επαφές να οδηγούνται για το… 2018.

Η πλήρης ακινησία που επικρατεί μετά το δημοψήφισμα όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., παρομοιάζεται από τους αναλυτές με αντίστοιχη εξάμηνη περίοδο αδράνειας μετά την κήρυξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, που καταγράφηκε στην Ιστορία ως «Ψεύτικος Πόλεμος». Τα λεκτικά πυροτεχνήματα των πρώτων ημερών, αντικαταστάθηκαν με πλήρη αδιαφάνεια για το τι θέλει ή δεν θέλει όχι μόνο η βρετανική κυβέρνηση αλλά και η Ε.Ε., αναφέρουν οι FT.
Την ίδια στιγμή, οι Financial Times, επικαλούμενες αξιόπιστες διπλωματικές πηγές από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, εξάγουν το συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές είναι εντελώς ανέτοιμες να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα και επιδεικνύουν μια πολύ «ύποπτη αδράνεια». Οι διπλωμάτες εκτιμούν πως με αυτό τον βηματισμό συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο των αντιπροσωπειών δεν πρόκειται να γίνει μέσα στο 2017 και πιθανότατα ούτε το 2018. Και δεν αναφέρονται καν σε έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά για προπαρασκευαστικές συνομιλίες.
Οι εκτιμήσεις τους έχουν λογική βάση αν ληφθεί υπόψιν ότι το 2017 είναι έτος εκλογών για την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Γερμανία, στις οποίες, μετά την άνοδο των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το Ευρωπαϊκό μοντέλο, ακόμη και η συνοχή της ΕΕ. Αν και, ιδανικά, η διαπραγμάτευση με τη Βρετανία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και το 2019, χρονιά των Ευρωεκλογών, οι πηγές που επικαλείται η έγκριτη βρετανική εφημερίδα επιμένουν ότι συμφωνία μέσα σε τρία χρόνια είναι στη φαντασία μόνο όσων έχουν άγνοια των εσωτερικών διαδικασιών.
Από την πλευρά της πάντως η Μ, Βρετανία φαίνεται να μην ξέρει τι θέλει, ενώ δεν γνωρίζει κανείς πότε και αν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, δεν έχει πλήρη ομάδα εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα στις Βρυξέλλες δείχνουν να επικρατούν οι μετριοπαθείς που θέλουν ένα όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο διαζύγιο. Γενικό συμπέρασμα είναι πάντως ότι όσο επιμηκύνεται η διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης, τόσο λιγότερες εκπλήξεις μας περιμένουν.