Υποχώρησαν κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 12 δισ., σημειώνοντας πτώση 8,1%
Με αρνητικό πρόσημο για τις ελληνικές εξαγωγές έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2016, με τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να πληρώνουν με χρονική υστέρηση τις επιπτώσεις από τα capital controls.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα μηνύματα είναι δυσάρεστα τόσο σε ό,τι αφορά τις αγορές εντός της ΕΕ όσο και αυτές που βρίσκονται εκτός, με τις μεν πρώτες να επηρεάζονται από την υπόθεση Brexit, τις δε δεύτερες να απομακρύνονται από τα ελληνικά προϊόντα, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν, λόγω περιορισμένης ρευστότητας να επιδοθούν σε επιθετικές εκστρατείες προώθησης.
Το δημοσίευμα συνεχίζει:
Εάν η πτωτική πορεία των εξαγωγών συνεχιστεί, τότε η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν χάσει τη μια από τις δύο «σανίδες σωτηρίας» – η άλλη είναι ο τουρισμός – που είχαν στην περίοδο της κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, (ΕΛΣΤΑΤ) η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 σε 11,97 δισ. ευρώ, κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 12 δισ. ευρώ έναντι 13,02 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο του 2014 η αξία των εξαγωγών ήταν ακόμη υψηλότερη, στα 13,17 δισ. ευρώ.
Μείωση στην αξία των εξαγωγών παρατηρείται στο φετινό εξάμηνο ακόμη και εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή κατά 125,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,4%.
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ελληνικά προϊόντα χάνουν αγορές εντός και εκτός ΕΕ.
Από τα στοιχεία προκύπτει σημαντική μείωση της αξίας των εξαγωγών σε πολλούς βασικούς κλάδους: 25,4% στις πρώτες ύλες, 17,7% στα λάδια, 11,4% στα βιομηχανικά προϊόντα, 7% στα χημικά. Οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες υποχώρησαν τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση τον Ιούνιο του 2015 κατά 14,6%., ενώ 0,4% οριακή υποχώρηση, παρουσίασαν και οι εξαγωγές προς την ΕΕ.