Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, αποτελεί έναν ακόμη ανώτερο Γερμανό τραπεζίτη που πραγματοποιεί επίθεση στην ΕΚΤ και
τηn υπερβολικά χαλαρή νομισματική της πολιτική, προειδοποιώντας ότι τα αρνητικά επιτόκια απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα αγορά assets, και ώθησε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Έτσι, χρεώνει σήμερα τις τράπεζες με 0,4% “φόρο” στις καταθέσεις (διατηρώντας τα καταθετικά επιτόκια στο -0,4%), μια πολιτική η οποία έχει προσελκύσει έντονη κριτική στη Γερμανία.
Σε ένα άρθρο του στην Handelsblatt, ο Cryan αναγνώρισε ότι η ΕΚΤ είχε κάνει πολλά για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά υποστήριξε ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας αυτή τη στιγμή “λειτουργεί ενάντια των στόχων για την ενίσχυση της οικονομίας και τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος”.
“Τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία ήταν ανέκαθεν η σημαντικότερη πηγή εσόδων, έχουν μειωθεί 7% σε ολόκληρη την ευρωζώνη από το 2009”, όπως τονίζει, προσθέτοντας ότι ο συνδυασμός των αρνητικών επιτοκίων και των απαιτήσεων των ρυθμιστικών αρχών να κατέχουν οι τράπεζες μεγαλύτερες ποσότητες ρευστών διαθεσίμων, είναι καταστροφικός.
“Η Deutsche Bank έχει σημαντικά υψηλότερα αποθέματα ρευστότητας σήμερα από ό, τι πριν από μερικά χρόνια – 223 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου. Αλλά σε περιόδους αρνητικών επιτοκίων, το κόστος αυτών των πόρων αγγίζει επίπεδα εκατοντάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο”, τονίζει ο Cryan στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα πως μέρος των προβλημάτων που έχουν γονατίσει την Deutsche Bank οφείλεται στην ΕΚΤ.
Στο άρθρο του ο Cryan επίσης προειδοποιεί για την περαιτέρω σύσφιξη των ρυθμιστικών κανόνων πριν γίνουν ξεκάθαρες οι επιπτώσεις του τελευταίου, μετά την κρίση, γύρου αυτών, γνωστός ως Βασιλεία ΙΙΙ. Κάλεσε επίσης τους ευρωπαίους πολιτικούς να ολοκληρώσουν την ένωση των κεφαλαιαγορών που έχουν προτείνει, υποστηρίζοντας ότι μια μεγάλη, ομοιογενής αγορά κεφαλαίων, όπως αυτή που παρέχεται από τις τράπεζες των ΗΠΑ, θα βοηθήσει τις τράπεζες και τις εταιρείες της Ευρώπης.
Ελ. Κούρταλη
capitalgr