Ως drone επίσημα χαρακτηρίζεται κάθε μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, είτε έχει τον όγκο και τις τεχνολογικές προδιαγραφές ενός αεροσκάφους, είτε τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά ενός τηλεκατευθυνόμενου παιχνιδιού. Παραδοσιακά
τα drones χρησιμοποιούνται σε αποστολές σχετιζόμενες με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, π.χ. για στρατιωτικές επιχειρήσεις και κατασκοπεία. Τα τελευταία χρόνια η χρήση τους έχει όμως γενικευτεί και κυρίως πέρασε στα χέρια των ιδιωτών, εγείροντας νομικούς προβληματισμούς. Η ευρεία κυκλοφορία τους και ο χειρισμός τους από ερασιτέχνες, μπορεί π.χ. να γίνουν αιτίες ατυχημάτων, σωματικών βλαβών και φθορών ξένης ιδιοκτησίας. Από την άλλη, οι τεχνολογικές τους δυνατότητες (λήψη φωτογραφιών και βίντεο, απευθείας μετάδοση δεδομένων κλπ.) μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των πολιτών.
Η νομική βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε πρόσφατα Έκθεση, στην οποία αναπτύσσεται το νομικό πλαίσιο της κατοχής και χρήσης drones από ιδιώτες σε 13 χώρες του κόσμου (Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Νότια Αφρική, Σουηδία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία) και την Ε.Ε.
Η έρευνα αναφέρεται στις προϋποθέσεις καταχώρισης και επισήμανσης των drones στις επιμέρους έννομες τάξεις, στις τυχόν προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές αναλόγως της χρήσης τους, στους όρους ανακοίνωσης και αδειοδότησης των πτήσεών τους, στα ειδικά προσόντα που απαιτούνται από τους χειριστές τους κλπ. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, που εφαρμόζεται ως προς την καταγραφή πληροφοριών από drones. Την Έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σαν έννομη τάξη ενδιαφέρει τη χώρα μας, μαθαίνουμε ότι προς το παρόν δεν έχει εναρμονιστεί η νομοθεσία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα με βάρος από 150 κιλά και κάτω, τα οποία συνεπώς υπάγονται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα των επιμέρους κρατών μελών. Τα drones που ξεπερνούν αυτό το βάρος υπάγονται στους κοινούς κανόνες αεροπλοΐας, που ισχύουν βασικά για τα επανδρωμένα αεροσκάφη, και στην εποπτεία της EASA. Αυτή τη στιγμή συζητιέται έντονα η δέουσα ρύθμιση και των μικρότερων μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανών, με προτεινόμενα κριτήρια το είδος και την επικινδυνότητα της χρήσης τους. Διαβάστε περισσότερα για τις προοπτικές νομοθέτησης του ζητήματος σε Κοινοτικό επίπεδο εδώ.