της Νένας Μαλλιάρα
Την απόφαση να αφήσει τελικώς ανοιχτή την εθελούσια έξοδο, δυνητικά για όλη την περίοδο στην οποία έχει δεσμευτεί έναντι του SSM για μείωση του
προσωπικού της, έλαβε η Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί η 31η Αυγούστου (μετά την 31η Ιουλίου) ως καταληκτική ημερομηνία της πρότασηςεθελουσίας, η τράπεζα αποφάσισε να παρατείνει χωρίς προκαθορισμένη λήξη, το πρόγραμμα. Μάλιστα, η απόφαση αυτή ελήφθη παρά το γεγονός ότι ήδη έχει καλυφθεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 1.000 άτομα, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη σε επίπεδο μείωσης λειτουργικού κόστους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τράπεζα θα εξετάσει τις περιπτώσεις 120 αιτήσεων αποχώρησης από εργαζόμενους που επιθυμούν να αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ θα δεχτεί και άλλα ανάλογα αιτήματα. Δυνητικά, μάλιστα, η εθελούσια θα επανεξεταστεί το 2017, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί το πρόγραμμα που “τρέχει” να παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τα τέλη του 2017, διάστημα που αποτελεί και το χρονικό όριο για μείωση του προσωπικού και των καταστημάτων τους που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρόγραμμα εθελουσίας της Eurobank συμμετείχαν μέχρι στιγμής 690 άτομα, τα οποία μαζί με τους 325 εργαζόμενους της Eurolife που άλλαξαν εργοδότη μετά την πώληση της εταιρίας και δεν επιβάρυναν με κόστος αποζημιώσεων την τράπεζα, υπερκαλύπτουν τη δέσμευση για μείωση προσωπικού κατά 1.000 άτομα. Την εν λόγω δέσμευση, η τράπεζα είχε το χρονικό περιθώριο να υλοποιήσει μέχρι τα τέλη του 2017.
Βάσει των πληροφοριών, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση και σε καμία χρονική στιγμή σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος εθελουσίας. Το οποίο, ενδεχομένως και το 2017, θα συνεχίσει να “τρέχει” με τους ίδιους όρους.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η υπέρβαση του αριθμού των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν, θα υποχρεώσει την τράπεζα να εγγράψει πρόσθετη πρόβλεψη στο δ΄ τρίμηνο του 2016, δεδομένου ότι τα 62 εκατ. ευρώ που είχε σχηματίσει για το σκοπό αυτό στο δ΄ τρίμηνο του 2015, υπολόγιζαν σε 700 αποχωρήσεις εργαζομένων. Το ύψος της πρόσθετης πρόβλεψης θα κριθεί από τις επιπλέον αιτήσεις αποχώρησης που θα γίνουν αποδεκτές.
Η εθελουσία της Eurobank ξεκίνησε μετά το Πάσχα και απευθυνόταν εσωτερικά σε εργαζόμενους (με προτεραιότητα ηλικίας 50 ετών και άνω) στους οποίους προσέφερε επιλογή εξόδου από την τράπεζα έναντι αποζημίωσης, ύψους μέχρι 180.000 ευρώ, καθώς και την εναλλακτική παραμονής στην εργασία για μια διετία, με τον ίδιο μισθό και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Η πρόταση της τράπεζας προέβλεπε αποζημίωση 45 μισθών σε εργαζόμενους άνω των 50 ετών, ενώ έδινε προσαύξηση 30% για τους εργαζόμενους του δικτύου της επαρχίας.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα της Eurobank προέβλεπε άμεση αποχώρηση με λήψη αποζημίωσης, χρήση διετούς ή τριετούς άδειας μετ’ αποδοχών (sabbatical) και αποζημίωση τεσσάρων μισθών, καταβλητέων με τη λήξη της άδειας. Στην περίπτωση διετούς άδειας προέβλεπε ότι θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το σύνολο του μισθού, ενώ στην τριετή άδεια θα καταβάλλεται το 66% του μηνιαίου μισθού.
Για την άμεση αποχώρηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες δεδομένου ότι το πρόγραμμα κινήθηκε εσωτερικά, η αποζημίωση έφτανε τους 28 μισθούς για εργαζόμενους έως 39 ετών, για όσους είναι μεταξύ 40-44 ετών τους 35 μισθούς, προσαυξανόμενη στους 40 μισθούς για εργαζόμενους ηλικίας 45-49 ετών. Για τους άνω των 50 ετών, η αποζημίωση έφτανε τους 45 μισθούς, ενώ για κάθε ανήλικο τέκνο προβλεπόταν αποζημίωση επιπλέον 2 μισθών. Όλα τα ανωτέρω ποσά ήταν προσαυξημένα κατά 30% για τους εργαζόμενους στο δίκτυο καταστημάτων της περιφέρειας.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για πέντε έτη μετά την αποχώρηση από το ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα που διατηρεί η τράπεζα.
capitalgr