διαγωνισμού για τους υποψήφιους επενδυτές σχετικά με την παραχώρηση έκτασης 588 στρεμμάτων στο Θριάσιο. Η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών της ΓΑΙΑΟΣΕ που διενεργεί τον διαγωνισμό θα συνεδριάσει σήμερα Τρίτη, προκειμένου να εξετάσει τις λεπτομέρειες της προσφοράς και να προχωρήσει τη διαδικασία. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ανήκει στον όμιλο Τραπέζης Πειραιώς με συμμετοχή 35% όμως και του ελληνικού Δημοσίου. Ιδρύθηκε το 2003 με την απόσχιση του κλάδου των Βιομηχανικών Περιοχών από την ΕΤΒΑbank, κατά την εξαγορά της από την Πειραιώς. Κύριο αντικείμενό της είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η εκμετάλλευση και η διαχείριση βιομηχανικών περιοχών και επιχειρηματικών πάρκων. Η Goldair Group ιδρύθηκε το 1925 από τον Δ. Γκολέμη και είναι από τους μεγαλύτερους ομίλους μεταφορών στην Ελλάδα.
Η τρέχουσα προσπάθεια αξιοποίησης του Θριάσιου Πεδίου ξεκίνησε το 2008 οπότε και διενεργήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 2010 προκηρύχθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός που ήταν επίσης άγονος και ο τρίτος διαγωνισμός που τώρα εξελίσσεται, προκηρύχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και πήρε αλλεπάλληλες παρατάσεις.
«Ο διαγωνισμός προσείλκυσε επενδυτικό ενδιαφέρον παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις», δηλώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας, που εκτιμά πως μπορεί πλέον να προχωρήσει η διαδικασία για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου. Ομως με τη νέα βασικό μέτοχο του ΟΛΠ, Cosco, να δηλώνει πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει εμπορευματικό κέντρο στη μετοχική σύνθεση του οποίου δεν συμμετέχει, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Κ», διατυπώνονται επιφυλάξεις στην αγορά για την έκταση της επιτυχίας του κυοφορούμενου εμπορευματικού κέντρου. Υπενθυμίζεται επίσης πως η κινεζική εταιρεία, η οποία αναμένεται να διακινεί τη συντριπτική πλειονότητα των φορτίων που περνούν και θα περνούν από την Ελλάδα, είχε ξεκαθαρίσει από τις 15 Ιουλίου πως δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά, επειδή ο διαγωνισμός αφορά την αξιοποίηση μικρού τμήματος (588 στρέμματα) από τα περίπου 2.000 στρέμματα που κατέχει συνολικά ο ΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο και τα οποία επιθυμούσε να αναπτύξει συνολικά. Το Θριάσιο αντιμετωπίζεται, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ως συμπληρωματικό έργο και υποδομή του λιμένα του Πειραιά, αφού σε αυτό αναμενόταν να διοχετευτεί μεγάλο μέρος των εισερχόμενων φορτίων είτε προς αποθήκευση είτε προς τελική μεταποίηση – συναρμολόγηση είτε προς άμεση επαναπροώθηση προς το εξωτερικό.
Η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριάσιου Πεδίου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε., και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και το λιμάνι του Πειραιά. Είναι αυτά τα 1.450 στρέμματα που η Cosco επιθυμούσε να μπουν στον διαγωνισμό, ώστε να αναπτύξει οικονομίες κλίμακας και τελικά δεν περιελήφθησαν, με αποτέλεσμα την αποχή της Cosco από την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς. Ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα γίνει η παραχωρησιούχος και η οποία θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 50 έτη του εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
Έντυπη