Μια σημαντική νίκη πέτυχαν χθες χιλιάδες εργαζόμενοι της βρετανικής αλυσίδας λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών Sports Direct, μαζί τους και το πλέον
λούμπεν τμήμα του βρετανικού και παγκόσμιου προλεταριάτου.
Η αλυσίδα –που πιάστηκε να κλέβει μερικούς από τους χαμηλότερα αμειβόμενους και εξαθλιωμένους εργαζόμενους της Βρετανίας– παραδέχθηκε ότι παραβίασε τη νομοθεσία αμείβοντας επί 4 χρόνια τους υπαλλήλους στις αποθήκες με αποδοχές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού.
Συμφώνησε να τους καταβάλει αναδρομικά συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών, ενώ τόσο αυτή όσο και τα γραφεία απασχόλησης που την προμηθεύουν με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης αντιμετωπίζουν συνολικά πρόστιμα μεγαλύτερα των 2 εκατ. λιρών από το βρετανικό κράτος.
Tην υπόθεση είχε ξεσκεπάσει πριν από έναν περίπου χρόνο ο «Guardian».
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το προσωπικό των αποθηκών της Sports Direct ήταν υποχρεωμένο να υποβάλλεται σε σωματική έρευνα μετά το τέλος της βάρδιάς του χωρίς αυτός ο χρόνος να πληρώνεται από την επιχείρηση.
Ακόμη, για κάθε λεπτό που οι εργαζόμενοι καθυστερούσαν να χτυπήσουν την κάρτα όταν άρχιζε η βάρδιά τους αφαιρούνταν από τον μισθό τους αμοιβή που αντιστοιχούσε σε εργασία 15 λεπτών.
Οι πρακτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί από τους εργαζόμενους να πληρώνονται με περίπου 6,50 λίρες για κάθε ώρα εργασίας έναντι 6,70 λιρών που είναι το νόμιμο κατώτατο ωρομίσθιο στη Βρετανία.
Από την πλευρά της η εταιρεία κέρδιζε εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο σε βάρος τους.
Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τους περίπου 200 εργαζόμενους που απασχολούνται με κανονική σύμβαση εργασίας και ακόμη 3.000 υπαλλήλους οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω των γραφείων προσωρινής απασχόλησης.
Η Sports Direct είναι από τους μεγαλύτερους θιασώτες των «ευέλικτων μορφών εργασίας» που εισήγαγε στην παγκόσμια οικονομία το νεοφιλελεύθερο δόγμα.
Συνολικά πάνω από το 90% του προσωπικού της απασχολείται σήμερα με συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας (zero hours contracts), αυτό το εξευτελιστικό για την ανθρώπινη υπόσταση σύστημα απασχόλησης που υποχρεώνει τον εργαζόμενο να είναι απίκο για εργασία όποτε του το ζητήσει ο εργοδότης, χωρίς προσδιορισμένο ωράριο, αμοιβή, επιδόματα και αποζημίωση απόλυσης.
Η υιοθέτηση αυτού του συστήματος απασχόλησης από κολοσσούς του λιανικού εμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού και άλλων κλάδων του τομέα των υπηρεσιών έχει συμβάλει στη μεγέθυνση της οικονομικών ανισοτήτων και της εξαθλίωσης και έχει μετατρέψει τον τελευταίο καιρό τους εργασιακούς χώρους της Βρετανίας σε πεδία ταξικού αγώνα.
Ας σημειωθεί ότι εκτός από τον επιτυχημένο αγώνα των εργαζομένων της Sports Direct, τις τελευταίες εβδομάδες οι οδηγοί της εταιρείας διανομής φαγητού Deliveroo απέκλεισαν τα γραφεία της απαιτώντας καλύτερες αμοιβές, οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι της χώρας απέργησαν μπλοκάροντας τις μεταφορές με τρένο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη απεργία νεοπροσληφθέντων γιατρών μετά από 40 χρόνια, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις χιλιάδων μοτοσικλετιστών που εργάζονται σε εταιρείες μεταφορών και διανομών για καλύτερες συνθήκες και αποδοχές.
Η πλειονότητα αυτών των εργαζομένων αποτελεί σήμερα το πιο εξαθλιωμένο κομμάτι της εργατικής τάξης.
Είναι προσωρινοί, είναι ανασφάλιστοι και μη μέλη συνδικάτου. Είναι κακοπληρωμένοι, είναι οι νεόπτωχοι που γέννησε αυτή η κρίση, είναι οι εργαζόμενοι για τους οποίους τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας αποφεύγουν να κάνουν κάτι.
Κι όμως, αυτό το εξαθλιωμένο κομμάτι της εργατικής τάξης ήταν αυτό που πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες κατά της ορθοδοξίας των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Το νεοζηλανδέζικο συνδικάτο Unite πριν από 10 χρόνια είχε το παρατσούκλι «συνδικάτο χωρίς μέλη».
Αυτό όμως άλλαξε όταν οι επικεφαλής του στράφηκαν σε εργαζόμενους κλάδων που τα άλλα συνδικάτα δεν άγγιζαν: αλυσίδες ντιλίβερι, καζίνο, ξενοδοχεία.
Ο αγώνας τους για καλύτερους όρους εργασίας κορυφώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας έθεσε ομόφωνα εκτός νόμου τις συμβάσεις μηδενικών ωρών.
efsyn.gr