Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται να αμφισβητήσει ως αβάσιμα τα όσα υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος για τη σύνδεση ανάμεσα στην συγκέντρωση κεφαλαίου και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε φτωχούς και πλουσίους.
Όταν το βιβλίο του Τομά Πικετί, «Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα» κυκλοφόρησε πριν από περίπου δύο χρόνια, έτυχε ευρείας αναγνώρισης. Σήμερα, ωστόσο, το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται να αμφισβητήσει ως αβάσιμα τα όσα υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος για τη σύνδεση ανάμεσα στην συγκέντρωση κεφαλαίου και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε φτωχούς και πλουσίους.
Μελέτη 27 σελίδων του Ταμείου, την οποία υπογράφει ο Κάρλος Γκόες, υποστηρίζει ότι το βιβλίο δεν περιλαμβάνει «επίσημα εμπειρικά δεδομένα», που να στηρίζουν τις θέσεις του για το πώς κατανέμεται το εισόδημα στις κοινωνίες. Ο συντάκτης χαρακτηρίζει το βιβλίο «πλούσιο σε στοιχεία» και «ενδιαφέρον», αλλά με εσφαλμένες διαπιστώσεις, που δεν επιβεβαιώνονται από δεδομένα. Επικαλούμενος τα οικονομετρικά μοντέλα του Ταμείου επισημαίνεται ότι τα όσα υποστηρίζει ο Πικετί «πρόκειται για απλές εικασίες». Τονίζει δε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα πράγματα οδεύουν προς αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων στο μέλλον, όπως προειδοποιεί ο Γάλλος οικονομολόγος.
Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι και το ΔΝΤ δεν είναι ο πιο αξιόπιστος οργανισμός όσον αφορά στις οικονομικές προβλέψεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει εκδώσει επανειλημμένα εκθέσεις, στις οποίες παραδέχεται λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι είχε υποτιμήσει τις υφεσιακές επιπτώσεις του προγράμματος.