Άρον άρον ψάχνουν στο υπουργείο Υγείας τρόπο για να “μαζέψουν” τη φαρμακευτική δαπάνη, που παρά τις τελευταίες, γενναίες, μειώσεις στις τιμές
πολλών σκευασμάτων, εξακολουθεί να ακολουθεί ξέφρενη πορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κάθε μήνα προστίθενται 100 εκατ. νέα χρέη προς τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, ενώ τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού για το εξάμηνο εντείνουν την ανησυχία για το ύψος της κατανάλωσης: 212 εκατ. ευρώ, πιο συγκεκριμένα, ήταν η υπέρβαση που καταγράφηκε στο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Ιούνιο (αφορά τα σκευάσματα που συνταγογραφούν οι γιατροί στους ασφαλισμένους και διακινούνται από τα φαρμακεία), ενώ όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, πάνω από 25% (περίπου 110 εκατ. ευρώ) είναι η “τρύπα” και στην ενδονοσοκομειακή δαπάνη, δηλαδή στα φάρμακα που χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο εκτροχιασμός όπως λένε παράγοντες του χώρου ήταν μεγάλος και το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου και όλα δείχνουν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς η διαφορά ανάμεσα στο “ταβάνι” του ΕΟΠΥΥ και την πραγματική κατανάλωση θα είναι μεγαλύτερη των 400 εκατ. ευρώ.
Επιχειρηματίες από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν άλλωστε πως ήδη μικρές σε μέγεθος εταιρείες αδυνατούν να καλύψουν την υπέρβαση που καταγράφεται στους κωδικούς του φαρμάκου (η οποία παρακρατείται από τις πληρωμές των επιχειρήσεων υπό τη μορφή claw back), εξέλιξη που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και τον ανεφοδιασμό της αγοράς.
Την ίδια στιγμή, και μπροστά στη νέα ανατιμολόγηση σκευασμάτων, που δρομολογείται για το Νοέμβριο και επιφυλάσσει περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων και των φαρμάκων εκτός πατέντας προστασίας, στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας τονίζουν πως το μεγαλύτερο “ψαλίδισμα” τιμών γίνεται σεφάρμακα με χαμηλή αξία, ενώ μικρές μόνο διαφορές στην τιμή παρατηρούνται στις ακριβές θεραπείες, γεγονός που διατηρεί το φαρμακευτικό προϋπολογισμό στα ύψη.
Δεδομένου πως όλα τα μέτρα που έχει λάβει το τελευταίο ενάμιση χρόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για έλεγχο της συνταγογράφησης από τους γιατρούς έχουν πέσει ουσιαστικά στο κενό, οι εκπρόσωποι του κλάδου, όπως πληροφορείται το Capital.gr, πιέζουν προς την κατεύθυνση λήψης αναπτυξιακών μέτρων που θα μετριάσουν τις απώλειες στον τζίρο των εταιρειών. Εντούτοις η αίσθηση που αποκομίζεται από τις επαφές με κυβερνητικά στελέχη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τόνωση της παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων.
Ο χρόνος πάντως πιέζει ασφυκτικά, δεδομένου ότι μέχρι το Δεκέμβριο τουπουργείο Υγείας θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2017 και των επιστροφών (claw back) θα μειωθεί κατά 30%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο παραπάνω στόχος προς το παρόν φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί, αν υπολογιστεί πως οι φαρμακευτικές θα κληθούν συνολικά φέτος να επιστρέψουν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ (τόσο για την κατανάλωση στα φαρμακεία, όσο και στα νοσοκομεία), σε μία συνολική δαπάνη 2,5 δισ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr
capital.gr