Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους Έλληνες εφοπλιστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την απασχόληση των Ελλήνων στα κατώτερα
πληρώματα του ελληνόκτητου εμπορικού στόχου και η ανταπόκριση είναι καταρχάς θετική υπό τον όρο της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου. Αυτήν την πάγια θέση επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, ανταποκρινόμενος στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού ναυτιλίας.
Η απάντηση Βενιάμη διαμορφώνει πλέον τα δεδομένα ως εξής: Η ΕΕΕ είναι πλέον ανοιχτή να συζητήσει την υπογραφή νέας σύμβασης, εφόσον αυτή ευθυγραμμίζεται με τα επίπεδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ανοίγει ο δρόμος για τη μαζική επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών στα κατώτερα πληρώματα του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου, μια προοπτική που σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο μπορεί να αυξήσει την απασχόληση κατά 200 με 300 χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε σχέση με ό,τι ισχύει αυτή τη στιγμή στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Ωστόσο εκτός από το υπουργείο και την ΕΕΕ, απαραίτητος όρος για να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής των Ελλήνων στα κατώτερα πληρώματα, είναι η συμφωνία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματείων που απαρτίζουν την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Ο πρόεδρος της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, ωστόσο, μιλώντας στο Capital.gr ξεκαθαρίζει ότι η θέση των συνδικαλιστών ναυτικών είναι αντίθετη με τις προθέσεις της κυβέρνησης και το πλαίσιο που μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων από τους εφοπλιστές. Η διεθνής σύμβαση εργασίας για τους ναυτικούς (MLC) είναι ξεκάθαρη και στο προοίμιο και στο κείμενό της αναφέρει ότι δεν μπορούν να διαταραχθούν προς το χειρότερο οι σχέσεις εργασίας. Δεν είναι θέμα δικό μου είναι θέμα νομικών αλλά όσο υπάρχω εγώ θα είμαι αντίθετος λέει ο κ. Χαλάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η MLC αφορά ναυτικούς από χώρες όπου δεν υπάρχει σύμβαση εργασίας και καθορίζει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να απασχοληθούν με μισθούς κάτω από ένα κατώτατο όριο. Η ίδια σύμβαση ωστόσο είναι ξεκάθαρη ότι σε κράτη όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχει σύμβαση με καλύτερους όρους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί οι όροι αυτοί να πειραχτούν και να χειροτερεύσουν.
“Θέλουν να κάνουν τον Έλληνα εργαζόμενο, Φιλιππινέζο, ο Έλληνας δε ζει την οικογένειά του με 1200 δολάρια” λέει ο πρόεδρος της ΠΝΟ και προσθέτει ότι ο ίδιος δε θα μπορέσει να πείσει κανέναν και γιατί δεν πιστεύει στην πρόταση που έχει κατατεθεί αλλά και γιατί δε θέλει να πάει κόντρα στην ελληνική νομοθεσία.
“Πως θα βρεθούν 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας δεν το καταλαβαίνω θα τους κάνουμε όλους ναυτικούς; Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές υπερβολές” υποστηρίζει
Αυτή τη στιγμή ο κ. Δρίτσας θέλει να εφαρμόζονται για τον Έλληνα ναυτικό που έχει αναπτύξει και έχει μερίδιο στην επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας, να επανέλθει σε πρωτόγονες καταστάσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό καταλήγει ο κ. Χαλάς.
capitalgr