εκατομμύρια δολάρια τις αρχές του Ουζμπεκιστάν για να διασφαλίσει τη θέση της στις τηλεπικοινωνίες της χώρας. Οπως σχολιάζει η Wall Street Journal, το πρόστιμο στην Telia αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στην εκστρατεία που έχουν αναλάβει οι αμερικανικές αρχές κατά της διαφθοράς σε χώρες εκτός αμερικανικής επικράτειας. Στις υποθέσεις δωροδοκίας στο Ουζμπεκιστάν από εταιρείες τηλεπικοινωνιών εμπλέκεται η Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του εκλιπόντος προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ.
Η Telia, που ανήκει εν μέρει στο σουηδικό κράτος και ελέγχεται γι’ αυτήν την υπόθεση από τις σουηδικές αρχές, παραδέχθηκε διά στόματος της προέδρου της, Μαρί Ερλινγκ, ότι «μετήλθε αθέμιτων και ανήθικων μεθόδων στο Ουζμπεκιστάν» και ότι συνεργάζεται με τις Αρχές, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Προσέθεσε, πάντως, πως βρίσκει πολύ υψηλό το ύψος του προστίμου. Το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των 795 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν και πάλι οι αμερικανικές και οι ολλανδικές αρχές στη VimpelCom για παρεμφερή υπόθεση διαφθοράς. Η εν λόγω εταιρεία έχει, όπως και η Telia, παραδεχθεί πως δωροδόκησε τις Αρχές του Ουζμπεκιστάν με 114 εκατ. δολάρια και, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αποδέκτης ήταν η Γκουλνάρα Καρίμοβα. Η εκτίμησή τους συνάδει με εκείνη της Διεθνούς Διαφάνειας, που θεωρεί ότι η Καρίμοβα έλαβε περισσότερα από 1 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με αντάλλαγμα να ασκήσει την επιρροή της στη χώρα προς όφελός τους.
Οι αμερικανικές αρχές είχαν έννομο δικαίωμα να παρέμβουν στην υπόθεση του Ουζμπεκιστάν, καθώς η VimpelCom και η MTS είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Σύμφωνα, άλλωστε, με εμπειρογνώμονες, ακόμα η Telia, που βγήκε από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προ 10 ετών, υπάγεται στην εποπτεία των αμερικανικών αρχών, αν οι συμφωνίες που συνάπτει έχουν σχέση με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ολλανδικές αρχές, άλλωστε, άρχισαν να διερευνούν τις υποθέσεις της Telia και της VimpelCom, όταν ανακάλυψαν ότι μέρος των χρημάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί για δωροδοκίες είχαν περάσει από εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ολλανδία.
Πρόστιμο 1,4 δισ. δολ. επέβαλαν οι αμερικανικές και οι ολλανδικές αρχές στην Telia, καθώς η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών δωροδόκησε με εκατοντάδες
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Προηγούμενο άρθροΣουηδία: Εφετείο αποφάσισε ότι ισχύει το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ
Επόμενο άρθρο Γ. Μουζάλας: To 90% των προσφυγόπουλων έχει εμβολιαστεί