Θέλει σύμμαχο το ΔΝΤ, ελπίζει σε θετική στάση της ΕΚΤ
Δήλωση προθέσεων για μείωση στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο για μετά το 2018, σε 2%-2,5% του ΑΕΠ για το 2019 ή και ακόμα χαμηλότερα το 2020 (στο 1,7% ενδεχομένως) το 2020, αναμένεται σήμερα να κάνει η κυβέρνηση στη συνάντηση των κ.κ. Τσακαλωτου-Χουλιαράκη στις 10.00 με τους απεσταλμένους του “κουαρτέτου” των δανειστών. Σύμμαχό τους θέλουν να έχουν την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ενώ «άγνωστος Χ» θεωρείται η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ελληνική πλευρά επείγεται να παρουσιάσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020, καθώς στις 3 Οκτωβρίου πρέπει να καταθέσει και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού του 2017.
Το θέμα ετέθη ακροθιγώς στην χθεσινή σύσκεψη Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους θεσμούς, χωρίς αναφορά σε αριθμούς όμως, κατά τη συζήτηση για το Στατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης που παρουσίασε η Αθήνα. Ωστόσο το έθεσε ευθέως την Τρίτη ο διοικητής της ΤτΕ κύριος Γιάννης Στουρνάρας, ζητώντας από τους δανειστές λιγότερο πλεόνασμα για περισσότερη Ανάπτυξη.
Και ενώ φάνηκε και πάλι πως τις αποφάσεις για το θέμα θα πρέπει να τις λάβει το Eurogroup, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το ΔΝΤ θα ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ η ΕΚΤ μπορεί να γείρει την πλάστιγγα όταν έρθει η ώρα.
Το δημοσιονομικό συνδέεται όμως και με τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τα μέτρα μείωσης των συντάξεων, για την απόδοση των οποίων θα ενημερώσει τους δανειστές στις 12.00 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος.
Για 4 ώρες, από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα, αναμένεται μαραθώνια και πολύ κρίσμη συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους δανειστές για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, με τη συμμετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος και του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος, ενώ στις 6.30 το απόγευμα θα εξεταστούν οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και άλλες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την παρουσία του αρμοδίου υπουργού κυρίου Παρασκευόπουλου.
«Σιγήν ιχθύος» τηρούν ακόμα όμως στην κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι για την ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων στην εφορία, την οποία επί δύο μέρες συζητούν στην Αθήνα με τους δανειστές. Περιμένουν ένα «νεύμα» για να καταλήξουν στο ποσοστό της τελικής επιβάρυνσης των φορολογουμένων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς η πρόταση για επιβολή του νόμιμου φόρου με πλαφόν έως στο 50% ή 60% του κεφαλαίου (μαζί με τις προσαυξήσεις καθυστέρησης πληρωμής) φέρονται να προσέκρουσαν στις απόψεις της κυρίας Ντέλιας Βελκουλέσκου του ΔΝΤ για μηδενικές εκπτώσεις στα πρόστιμα -που θα φτάνουν έτσι έως 120%- και απαλλαγή μόνον από ποινικές διώξεις.
Αντιδράσεις και για τον ακατάσχετο λογαριασμό
Οι δανειστές αντιδρούν όμως και στη δημιουργία ενός «ακατάσχετου» λογαριασμού, όπως προβλέπει το σχέδιο Αλεξιάδη, για τις επιχειρήσεις που θα δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, αντί για μετρητά. Οι δανειστές θεωρούν ευκαιρία για την εφορία και τα Ταμεία να βρίσκουν μαζεμένα χρήματα σε λογαριασμούς για να τα κατάσχουν άμεσα, από την άλλη όμως οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην έχουν άλλα λεφτά για να καλύπτουν τρέχουσες υποχρεώσεις και λειτουργικά τους έξοδα (προμηθευτές,, μισθούς, ρεύμα κλπ) με προοπτική να κλείνουν άμεσα κατά χιλιάδες.