Οι έφηβοι που γεννήθηκαν μετά το 2000, η αποκαλούμενη και «γενιά Ζ», είναι η πιο συντηρητική κοινωνικά γενιά μετά το Β’ Παγκόσμιο
Πόλεμο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη βρετανική έρευνα.
Σύμφωνα με αυτή, οι νέοι που συμμετείχαν, είχαν πιο συντηρητικές απόψεις για τους γάμους ομοφυλοφίλων, τα δικαιώματα των διαφυλικών και τα ναρκωτικά από ότι οι γενιές των Baby Boomers, X και Millennials.
Πιο συντηρητικοί από τη γενιά Ζ ήταν μόνοι όσοι γεννήθηκαν πριν το 1945.
Οι 14χρονοι και 15χρονοι της γενιάς Χ που συμμετείχαν στην έρευνα όταν κλήθηκαν να απαντήσουν για τους γάμους των ομοφυλοφίλων, τα δικαιώματα των διαφυλικών και τη νομοθεσία για την κάνναβη, σε ποσοστό 59% είχαν συντηρητικές απόψεις.
Το 85% των Millennials και εκείνων της Γενιάς Χ είχε μια αρκετά ή πολύ φιλελεύθερη στάση.
Το 14% της γενιάς Ζ είχε μια αρκετά συντηρητική προσέγγιση, ενώ μόνο το 2% των των Millennials και 1% της Γενιάς X. Η σιωπηρή γενιά σε ποσοστό 34% ήταν πολύ συντηρητική.
Επίσης, τα παιδιά της γενιάς Ζ που έχουν μεγαλώσει μέσα στο οικονομικό κραχ του 2008, φάνηκαν πιο συνετά και προσεκτικά με τα οικονομικά τους. Το 25% αυτών ήθελαν να εξοικονομήσουν χρήματα, αντί να ξοδεύουν αυτά που δεν έχουν μέσω πιστωτικών και δανείων.
Από την άλλη οι Baby Boomers είχαν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση λέγοντας ότι τα «χρήματα είναι για ξόδεμα». Και σε αυτό το ερώτημα πιο συντηρητική από τη γενιά Ζ, ήταν μόνο η προπολεμική γενιά.
Ακόμη, η γενιά Ζ εμφανίζεται πιο συντηρητική από τις άλλες ακόμη και στο θέμα των τατουάζ. Το 10% θα τα απέφευγαν, ενώ από τους Millennials μόνο το 2% και τη γενιά Χ μόνο το 6%.
Στην έρευνα που έγινε στη Βρετανία συμμετείχαν 2.000 άτομα και κατέληξε στο συμπέρασμα, πέραν του ότι είναι πιο συντηρητική κοινωνικά η γενιά Ζ, ότι αυτά τα παιδιά είναι και λιγότερο πιθανό να μεθούν και να μπλέξουν με ναρκωτικά.
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Σερ Μαρκ Γουάλπορτ, μιλώντας στους Times εξήγησε ότι η τεχνολογία είχε τεράστια επίδραση στην κοινωνία αλλά και στις αξίες των εφήβων. Και αυτό γιατί παίζοντας στους υπολογιστές και χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο σημαίνει ότι είχαν λιγότερο χρόνο και άρα και λιγότερες ευκαιρείς να εμπλακούν με επικίνδυνες παρέες και να παρουσιάσουν επικίνδυνες συμπεριφορές».
Pronews.gr