Αρκετό υλικό για να παράγει 20 πυρηνικές βόμβες θα έχει ως το τέλος του 2016 η Βόρεια Κορέα με τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου και τα αποθέματα
πλουτωνίου που διαθέτει, υποστηρίζει ειδικός για θέματα πυρηνικών όπλων.
Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου John Hopkins αφιερωμένη στη Βόρεια Κορέα, ο ειδικός για θέματα πυρηνικών όπλων στο Πανεπιστήμιο Stanford Sigfried S. Hecker υποστηρίζει πως η Πιόνγκιανγκ είναι σε θέση να προσθέσει 150 κιλά ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού στο υπάρχον απόθεμα του, που κινείται μεταξύ 300 και 400 κιλών.
Η ποσότητα των 150 κιλών είναι αρκετή για την παραγωγή 6 πυρηνικών βομβών, σύμφωνα με τον Hecker, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα για τελευταία φορά το 2010.
Η Βόρεια Κορέα διαθέτει και 32 με 54 κιλά πλουτωνίου, που αντιστοιχούν σε 6 με 8 βόμβες, επισημαίνει ο αναλυτής και προσθέτει πως το πλουτώνιο εντοπίζεται πιο εύκολα λόγω των “αποκαλυπτικών σημάτων” που αφήνει.
Σύμφωνα με τον Hecker, παρόλο που η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται πως μπορεί να παράγει μικρές ελαφριές κεφαλές πυραύλων, “θα είναι ικανή να εξαπολύσει (διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους) ίσως σε διάστημα 5 – 10 ετών”.
Η πραγματική πυρηνική ικανότητα της χώρας είναι δύσκολο να εξακριβωθεί. Σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, η Πιόνγκιανγκ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει και άλλη πυρηνική δοκιμή.
Η τελευταία δοκιμή της Βόρειας Κορέας θα αποτελέσει αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry και οι ομόλογοι τους από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Οι τρεις χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης ακόμα πιο σκληρών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η δοκιμή της περασμένης Παρασκευής αψήφησε τις ισχύουσες κυρώσεις που είχαν αυστηροποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Η Κίνα, που είναι ο βασικότερος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, είχε στηρίξει το ψήφισμα που υιοθετήθηκε το Μάρτιο. Ωστόσο τώρα εμφανίζεται αντίθετη στην επιβολή νέων κυρώσεων μετά την απόφαση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να αναπτύξουν ένα εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας στο Νότο, κάτι με το οποίο η Κίνα δεν είναι σύμφωνη.
capitalgr