Η γερμανική κυβέρνηση θα αναθέσει την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ενέργειας, μετά από συμφωνία ύψους 26,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, στο τελικό συμφωνηθέν
ποσό περιλαμβάνεται ένα 35% πάνω από τις οικονομικές προβλέψεις των εταιρειών, ώστε να καλυφθούν απρόβλεπτα κόστη της ασφαλούς αποθήκευσης των αποβλήτων.
Η E.ON, η μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες ενέργειας που εμπλέκονται στη συμφωνία, αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία πριν την υπογραφή της, όπως και οι αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εκπρόσωπος της RWE, της άλλης εταιρείας ενέργειας, χαρακτήρισε τα ποσά ανακριβή και δήλωσε πως οι λεπτομέρειες ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εγχώριων μέσων, οι δύο επιχειρήσεις θα καταβάλλουν τις εισφορές τους σε μετρητά σε ένα καταπίστευμα του δημοσίου πριν από το τέλος του έτους.
Οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν το ποσό αυτό, υποστηρίζοντας ότι έχουν πληγεί σημαντικά από την πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απόφαση της Γερμανίας να διακόψει εντελώς την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2022, μετά από την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011. Η συμφωνία όμως αναμένεται να δώσει τέλος στην αβεβαιότητα, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους επενδυτές.
Η απόφαση για το ποιο εγκαταλελειμμένο ορυχείο θα χρησιμεύσει ως η τοποθεσία μόνιμης αποθήκευσης των αποβλήτων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ η κατασκευή των εγκαταστάσεων και η μετακίνηση των αποβλήτων κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί δεκαετίες.
Ναυτεμπορική