Σε αναζήτηση χρυσής τομής ώστε να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και για την οικειοθελή αποκάλυψη
εισοδημάτων, αναζητεί η κυβέρνηση. Μετά τα «όχι» της τρόικας στα αιτήματα της Αθήνας, κατατίθενται νέες προτάσεις κι εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα γίνουν αποδεκτές.
Κυρίως η προσπάθεια γίνεται για το ποσοστό του φόρου που θα πρέπει να πληρώνουν οι έχοντες αδήλωτο χρήμα –είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε στα σεντούκια- προκειμένου να εμφανίσουν το χρήμα τους αποφεύγοντας τις ποινικές ευθύνες. Σε ό,τι αφορά στον ακατάσχετο λογαριασμό οι δανειστές κατέβηκαν με πολύ σκληρή πρόταση, να προστατεύεται μόλις το 20% του υπολοίπου ενώ η ελληνική πλευρά ανέβασε τον πήχη στο 60%.
Σύμφωνα με το Thetoc στο μέτωπο της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων η διαφωνία εδώ και εβδομάδες συνίσταται στο ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν όσοι προσφύγουν στις διατάξεις του νόμου προκειμένου να γλιτώσουν από τις ποινικές ευθύνες που επιφέρει το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Και οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν υποχωρήσει από τις αρχικές ακραίες τους θέσεις (σ.σ οι θεσμοί ανέβαζαν τον συντελεστή ακόμη και στο 60% κάτι όμως που ουσιαστικά θα αχρήστευε τον νόμο) και προσανατολίζονται σε έναν κλιμακωτό και αντιστρόφως προοδευτικό συντελεστή ο οποίος θα φτάνει έως και το 30-35%(σ.σ εξετάζεται να επιβαρύνονται με μικρότερους συντελεστές αυτοί που θα εμφανίσουν μεγαλύτερα ποσά ώστε το νομοσχέδιο να λειτουργήσει και εισπρακτικά.
Υπάρχει το ενδεχόμενο η κλιμάκωση του συντελεστή να μην γίνεται μόνο ανάλογα με το ποσό των χρημάτων αλλά και ανάλογα με το αν τα χρήματα βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό (Ελλάδας ή εξωτερικού) ή αν είναι κρυμμένα στα στρώματα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ