Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βόμβες διασποράς το 2015, οι περισσότεροι στη Συρία, στην Υεμένη και στην Ουκρανία, χώρες οι οποίες δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη για την απαγόρευση του όπλου αυτού, ανακοίνωσε
σήμερα μια διεθνής συμμαχία κατά των βομβών διασποράς.
Οι βόμβες και οι οβίδες διασποράς, τις οποίες ρίχνουν από αέρος αεροσκάφη ή εκτοξεύει το πυροβολικό, διασκορπίζουν εκατοντάδες μικρές βόμβες σε μια τεράστια περιοχή οι οποίες μερικές φορές δεν εκρήγνυνται και είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να περισυλλεγούν, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν αμάχους πολύ μετά το τέλος των συγκρούσεων.
Οι βόμβες διασποράς αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τα παιδιά καθώς η εμφάνισή τους θυμίζει παιχνίδι και έχουν ζωηρά χρώματα.
Το 2015 οι βόμβες διασποράς σκότωσαν 417 ανθρώπους, από τους οποίους περισσότεροι από το ένα τρίτο ήταν παιδιά, ανέφερε η Συμμαχία κατά των Βομβών Διασποράς, προσθέτοντας πως ο πραγματικός αριθμός των απωλειών είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.
“Η δυστυχία συνεχίζεται ακόμη και οι άμαχοι εξακολουθούν να είναι κατ΄εξοχήν τα θύματα των βομβών διασποράς”, δήλωσε ο Τζεφ Έιμπραμσον, διευθυντής προγράμματος του Παρατηρητηρίου Βομβών Διασποράς, το οποίο αποτελεί τμήμα της συμμαχίας.
Ο Έιμπραμσον δεν έδωσε αριθμούς για το 2014, λέγοντας πως τα στοιχεία αναθεωρούνται συνεχώς λόγω των προβλημάτων στη συγκέντρωσή τους, ιδίως σε εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία.
Οι περισσότερες απώλειες από βόμβες διασποράς καταγράφηκαν στη Συρία (248) και ακολουθούν η Υεμένη (104) και η Ουκρανία (19), ανέφερε σε έκθεσή της η συμμαχία.
Καμία από τις χώρες αυτές δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Βομβών Διασποράς, που απαγορεύει τη χρήση, αποθήκευση, παραγωγή και μεταφορά αυτών των όπλων, αναφέρεται στην έκθεση.
Η Συνθήκη, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2010, απαιτεί επίσης την καταστροφή των αποθεμάτων βομβών διασποράς και να καθαριστούν οι περιοχές όπου έχουν ριφθεί.
Από τον Αύγουστο του 2015, άλλες πέντε χώρες –η Κολομβία, η Ισλανδία, το Παλάου, η Ρουάντα και η Σομαλία– έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη, ενώ η Κούβα και ο Μαυρίκιος προσχώρησαν σε αυτήν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρατών που έχουν υπογράψει ή έχουν αποδεχθεί τη Συνθήκη σε 119, ανέφερε η συμμαχία.
Απώλειες από βόμβες διασποράς καταγράφηκαν επίσης στο Λάος, στον Λίβανο, στο Αφγανιστάν, στη Δυτική Σαχάρα, στο Τσαντ, στην Καμπότζη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η έκθεση δημοσιεύεται πριν από την Έκτη Συνάντηση των κρατών μελών της Σύμβασης κατά των Βομβών Διασποράς που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
iefimerida.